Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Оновлена опозиція та консервативна влада

Чим відрізняються списки кандидатів від «Батьківщини» та Партії регіонів?
10 серпня, 2012 - 00:00

Основні конкуренти на осінніх парламентських виборах — Об’єднана опозиція «Батьківщина» та Партія регіонів — нещодавно затвердили списки кандидатів до Верховної Ради по пропорційній частині й у мажоритарних округах.

Це — важливий момент виборчої кампанії. Тим більше, що переліки претендентів на депутатські мандати зараз вивчаються дуже ретельно, і зрозуміло, чому — громадянське суспільство в Україні хоч важко, але все ж таки йде вперед та розвивається. Тоді як сказати те саме про представників вітчизняного політичного класу можна далеко не завжди.

Політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій ГАРАНЬ вважає публічність при формуванні передвиборних списків одним із найбільш показових критеріїв: «Фактично спроба відкриття списків апробована лише на цих виборах. Ми знаємо, що так вчинила «Батьківщина». І це — різкий контраст з Партією регіонів, яка просто проігнорувала той же рух «Чесно». Там публічності не дочекалися й самі «регіонали». Фактично на з’їзді делегати навіть не знали, за що голосують», — зазначив він.

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, з’їзд Партії регіонів узагалі навіював відчуття дежавю радянських часів. «Між цими політичними силами в даному питанні — суттєва різниця з точки зору публічності й демократичності», — сказав експерт.

Існують і інші критерії, які використовувались журналістами та представниками руху «Чесно» при аналізі списків. Зокрема, присутність у них представників великого бізнесу та родичів відомих політиків.

«Пам’ятаємо, що Партія регіонів на виборах 2010 року позиціонувала себе як команда професіоналів. Коли вони прийшли до влади, виявилося, що ніякої програми реформ у них немає. Достатньо подивитися на авангард списку ПР: у більшості з них наявний величезний конфлікт інтересів між власним бізнесом і необхідністю наводити лад у країні. Крім того, у списку ми знову бачимо скандального Юрія Іванющенка. Навряд чи від таких людей, як він, можна чекати законодавчої роботи», — заявив Олексій Гарань.

«Якщо ми подивимося на кандидатів ПР, то побачимо там синів Януковича й Азарова. В Об’єднаній опозиції цього не має. Я персонально не маю нічого проти родичів у політиці, але проблема в тому, чи отримують вони підтримку громадян. У Середній Азії теж є династії політиків, проте там вони підтримуються більшістю населення. А щодо синів Азарова і Януковича я в цьому сумніваюся», — прокоментував у свою чергу дане питання політолог Сергій ТАРАН.

«Позиція Юлії Тимошенко була категоричною — не включати в список ні Женю Тимошенко, ні Антоніну Ульяхіну (тітку Тимошенко та голову Дніпропетровської обласної організації «Батьківщини». — Авт.). Напевно, багато в чому це була і думка громадськості теж. Але громадськість не висуває вимоги ПР і зосереджена на опозиції. Хочеться думати, що всі зрозуміли, що пред’являти претензії Партії регіонів — це як битися лобом об стіну. У них — яскравий приклад родинно-кланових відносин у списку», — зазначив президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор ЖДАНОВ.

«Було багато прогнозів, що «Батьківщина» набере собі в список «помаранчевих олігархів». Ніяких «помаранчевих олігархів» у ньому немає, він ніяк не асоціюється з бізнесом», — заявив політтехнолог Олег МЕДВЕДЄВ.

Політолог Віктор НЕБОЖЕНКО вважає правильним включення до першої п’ятірки опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, попри те, що це викликало конфлікт з ЦВК: «Керівництво Об’єднаної опозиції підтвердило політичну спадкоємність. Оновлені списки і нижче п’ятірки. Образи деяких депутатів — це проблема, але керівництво опозиції політично несе відповідальність за кожного кандидата. Як за списком, так і по мажоритарці. Тому їм вирішувати. Я вважаю, що в цьому списку є і нові, і старі обличчя, але головне — це моральна стійкість», — сказав він.

«Натомість перша п’ятірка списку Партії регіонів свідчить про винятковий консерватизм. Це — сигнал для суспільства, що ПР як правляча партія не збирається поступатися владою», — додав Віктор Небоженко.

На відміну від Партії регіонів, яка включила до першої п’ятірки співачку Таїсію Повалій, Об’єднана опозиція не залучала до числа своїх кандидатів «зірок» з числа митців або спортсменів.

За словами Олега Медведєва, «Батьківщина» зробила головну ставку у своєму спискові на перевірених «бійців». «Це люди, які ні через батоги, ні через пряники не перейшли на бік влади, довели свою опозиційність і відданість принципам», — наголосив фахівець.

Разом із тим експерти відзначають, що список Об’єднаної опозиції в прохідній частині оновлений не менше, ніж на третину. Йдеться про цілу низку нових облич, серед яких велику частку становлять представники обласних осередків «Батьківщини» та «Фронту Змін», які працюють на місцях.

Олег Медведєв підкреслив, що і голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк сам є представником нового покоління політиків, сформованих уже в незалежній Україні та позбавлених будь-яких радянських комплексів.

Павло СИДОРЕНКО
Газета: 
Рубрика: