Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Врятувати «в’язнів Кремля»

Адвокати українців, яких незаконно утримують в Росії, – про становище та перспективи їхніх підзахисних
10 листопада, 2015 - 18:54
8 ЛИСТОПАДА 2015 РОКУ. КИЇВ. АКЦІЯ НА ПІДТРИМКУ ГЕННАДІЯ АФАНАСЬЄВА / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»
МИКОЛА КАРПЮК
СТАНІСЛАВ КЛИХ
ГЕННАДІЙ АФАНАСЬЄВ

Днями в Україні висадився «десант» правозахисників із РФ: Ілля Новіков, Докка Іцлаєв, Марина Дубровіна та Олександр Попков. Адвокати захищають у російських судах українців, яких незаконно затримали й несправедливо звинувачують у вбивствах і тероризмі. Це — Микола Карпюк, Станіслав Клих (проходять по одній справі) і Геннадій Афанасьєв. Адвокати збирають докази невинуватості своїх підзахисних і спілкуються з представниками Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ, дипломатами. В Україні правозахисникам допомагає громадська організація «Центр громадянських свобод», одна з ініціаторів кампанії Let my people go, спрямованої на допомогу «в’язням Кремля».

«З БОКУ УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ ВІДЧУВАЄМО ДЕФІЦИТ РОБОТИ»

Докка IЦЛАЄВ, адвокат Миколи Карпюка:

— Зараз важлива робота в Україні зі збору доказів невинуватості Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Ці докази — реальний шанс благополучно для наших підзахисних завершити процес у Чечні. Взагалі, цей процес відрізняється від інших, що ведуть по затриманих росіянами українцях. У Грозному долю Карпюка та Клиха вирішуватиме суд присяжних. Імовірність тиску на присяжних зберігається, але поки немає фактів щодо цього. Тому як юрист не можу стверджувати, що тиск є.

З боку української влади відчуваємо дефіцит роботи по справах Миколи та Станіслава. Коли проти Карпюка і Клиха в Росії порушили кримінальну справу, російський слідчий зробив запит до України. Там, серед іншого, було прохання надати докази участі чи неучасті українців у бойових діях у Чечні. Запит надіслали в червні 2015 року. Досі відповіді з України не надійшло. У той же час Микола Карпюк з грудня 1994 року і до квітня 1995 року часто давав прес-конференції в Рівному. Там були журналісти, які його бачили. Якби вони дали відповідні свідчення, це б суттєво допомогло. А Станіслав Клих тоді вчився в інституті — це можуть підтвердити його викладачі та однокурсники. Можливо, я помиляюся, але мені здається, що хтось в Україні зацікавлений нагнітати ситуацію навколо Карпюка та інших затриманих у Росії людей.

«ТРИВАЄ РОБОТА, ЩОБ ЗГНОЇТИ ГЕНУ В ТЮРМІ»

Олександр ПОПКОВ, адвокат Геннадія Афанасьєва:

— У Геннадія важке становище. Він фактично став ворогом російської Федеральної служби безпеки. Адже «доблесні чекісти» спочатку вибили з нього свідчення проти Сенцова, а потім у суді він насмілився відмовитися від них. Після цього почалася жорстока помста. Геннадію сказали, що він поїде до «білих ведмедів». Його справді відправили на північ (до Республіки Комі. — Авт.). Над ним продовжують знущатися, хоча це відбувається у більш-менш законних рамках.

Хоча Геннадію дали сім років, гадаю, йому не дадуть просто так їх відсидіти. Йде цілеспрямована робота, щоб згноїти його в тюрмі. Гена пробув три доби в штрафному ізоляторі, його переводять на суворі умови. Йому вже оголосили чотири стягнення. Перше — бо «знайшли» лезо, яке самі підкинули. Інші стягнення такі ж безглузді — наприклад, Гена не встиг на зарядку, яку взагалі не проводять.

Ми подали касаційну скаргу. Але можуть відмовити, оскільки мій підзахисний визнавав свою провину. Гена обрав шлях спротиву і готовий все витримати, але він дуже сподівається, що Україна йому допоможе. Гена передав декілька документів, зокрема прохання на ім’я Президента України Петра Порошенка та заяву до МЗС, щоб йому допомогли. Міжнародна спільнота може включити якісь правові інструменти, пов’язані з екстрадицією. Поки складно зрозуміти, що може і на що готова Україна. Ми захищаємо Геннадія, але Україна також повинна вступитися за свого громадянина.

«ПРОЦЕС НЕ БУДЕ ШВИДКИМ»

Iлля НОВIКОВ, адвокат Миколи Карпюка:

— Я зустрічався із заступником Генерального прокурора України Віталієм Каськом, у чиїй компетенції — переписка з російською Генеральною прокуратурою. Він пообіцяв, що найближчим часом до Росії надішлють певні матеріали. Також нам пообіцяли, що Міністерство внутрішніх справ України порушить кримінальну справу щодо злочинів проти наших підзахисних. Ще далеко до реальних звинувачень, але збирати докази та отримувати матеріали можна, тільки коли порушено кримінальну справу. Служба безпеки України в рамках компетенції проводить своє розслідування й уже допитала декількох людей.


8 ЛИСТОПАДА 2015 РОКУ, СОФІЙСЬКА ПЛОЩА, КИЇВ. ЛЮДИ ВИЙШЛИ НА АКЦІЮ ДО 25-РІЧЧЯ ГЕННАДІЯ АФАНАСЬЄВА. ПРИНОСИЛИ ДАРУНКИ В’ЯЗНЮ: КНИГИ, СОЛОДОЩІ, ЛИСТІВКИ І СПІВАЛИ НА ЙОГО ЧЕСТЬ «МНОГАЯ ЛІТА» / ФОТО УКРIНФОРМ

Також зрозуміло, що процес по справі Миколи та Станіслава не буде швидким. Ми почали процедуру суду з добору колегії присяжних — у Росії це 12 людей. А ще ми дібрали вісім запасних. Особливість суду в Росії полягає в тому — якщо запасні вибувають, і в колегії залишається менш ніж 12 людей, усю процедуру запускають заново. Нині великий ризик, що перший захід на суд буде «холостим». Присяжні «розбігаються». Зараз залишається всього чотири запасні. Це відбувається без політичного тиску — люди хворіють.

«СТАНІСЛАВ ДЕМОНСТРУВАВ НА СУДІ СЛІДИ ВІД КАТУВАНЬ НА ТІЛІ»

Марина ДУБРОВIНА, адвокат Станіслава Клиха:

— Миколу Карпюка та Станіслава Клиха вже допитали перед присяжними. Спочатку давав свідчення Микола, і присяжні з цікавістю слухали, що насправді відбувалося з ним у 1994—1995 роках. Але також оприлюднили свідчення, дані Миколою та Станіславом раніше, — свідчення, дані під тортурами й погрозами. Станіслав демонстрував на суді сліди від катувань на тілі. Також ми долучили медичні документи, які доводили, що це — насправді рубці та відмітини від електричного струму. Ми заявили про вилучення протоколів свідчень, даних під тортурами, але суд нам відмовив. Днями ми заявили клопотання на проведення медичних експертиз щодо встановлення природи ушкоджень у Миколи та Станіслава. Суд пішов у нарадчу кімнату.

Сподіваємося, суд погодиться провести медичний огляд для визначення походження слідів на тілах Миколи та Станіслава. Але надії мало, бо практично всі клопотання, які до цього часу заявляв захист, відхиляли.

ДОВІДКА «Дня»

Микола КАРПЮК і Станіслав КЛИХ перебувають в ув’язненні на території Російської Федерації, відповідно, півтора року та рік. Їх обох звинувачують в участі в бойових діях на території Чеченської Республіки у 1994—1995 роках, зокрема в убивстві російських військових і створенні банди. Їм загрожує від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення. За клопотанням захисту справу розглядає суд присяжних у Верховному суді Чеченської Республіки в Грозному.

Кримського фотографа Геннадія АФАНАСЬЄВА затримали в Сімферополі у травні 2014 року і влітку цього року засудили в Москві до семи років колонії суворого режиму за обвинуваченнями в тероризмі. Геннадій проходив свідком у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка і на суді відмовився від своїх свідчень проти них — заявив, що дав їх під жорстокими тортурами. Близько місяця тому Геннадія етапували до виправної колонії суворого режиму №25 у Сиктивкарі, Республіка Комі.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: