Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Венесуелі опозиція здобула супербільшість

Чи зможе Україна скористатися приходом до влади правих у латиноамериканській країні
9 грудня, 2015 - 18:57
ХЕСУС ТОРРЕАЛЬБА: «ВЕНЕСУЕЛА ХОТІЛА ЗМІН, І ВОНИ ПРИЙШЛИ. НОВА БІЛЬШІСТЬ ГОВОРИТЬ САМА ЗА СЕБЕ І ПОСИЛАЄ ЧІТКИЙ ТА ГУЧНИЙ МЕСИДЖ» / ФОТО РЕЙТЕР

Венесуельська опозиція, як і очікувалось, отримала конституційну більшість на парламентських виборах минулої неділі. Згідно з офіційними результатами голосування, опозиційні сили матимуть 112 депутата у 167-містному парламенті. А це на одне місце більше двох третин голосів, що становлять конституційну більшість. Зокрема 109 місць отримала опозиційна коаліція «Круглий стіл демократичної єдності», ще три місця відходять представникам корінних народностей, які підтримують опозицію.

Таким чином, Єдина соціалістична партія, яка підтримує президента Венесуели, буде представлена у парламенті 55 мандатами. Це серйозний удар по позиціях президента Ніколаса Мадуро, соціалістична партія якого зазнала найгіршої за останні 17 років поразки на виборах. Ці вибори розглядали як оцінку дій Мадуро у сфері економіки, де у Венесуелі є серйозні проблеми. Критики влади твердять, що він розбазарив нафтові статки країни.

Під час тригодинного телевізійного виступу в ніч на вівторок, він сказав: «Погані хлопці виграли» і оголосив про неминучі перестановки в кабінеті міністрів, хоча не повідомив подробиць. За його словами, Соціалістична партія проведе «позачерговий з’їзд» і створить комісію для «оцінки ситуацію і прийняття конкретних пропозицій». Нинішній глава Національної асамблеї Дьосдадо Кабельо повідомив, що до 31 грудня серед інших завдань уряд призначить 12 нових суддів Верховного суду.

Конституційна більшість у парламенті дозволяє опозиції піднімати питання про внесення змін до конституції країни, ініціювати процедуру імпічменту президента.

Однак лідер опозиції Хесус Торреальба, виступаючи на тлі плакату з написом» «Дякуємо Венесуело, ми перемогли!», закликав «уряд перестати плакати і почати працювати». За його словами, найближчим часом усунення президента Ніколаса Мадуро не входить у плани коаліції опозиційних сил. «Першорядним завданням є національне об’єднання, другим — рішення термінових економічних і соціальних проблем в країні, третім — звільнення арештованих активістів», — наголосив він. Зокрема, опозиція вимагає звільнення Леопольдо Лопеса, якого було ув’язнено на 13 років за підбурення насильства. Критики влади називають таке судове рішення політично мотивований. До речі, Мадуро заявив, що він заблокує закон про амністію.

Спостерігачі вважають, що ця перемога опозиціонерів може призвести до певних змін у зовнішній політиці Венесуели, зокрема, до деякого похолодання відносин з Росією і зближенню з США.

«НЕ ДУМАЮ, ЩО РОСІЯ ПРОСТО ВІДМОВИТЬСЯ ВІД СВОГО ВПЛИВУ В ЦІЙ КРАЇНІ»

Олександра КОВАЛЬОВА, експерт-міжнародник з питань Латинської Америки:

— Що стосується здобуття опозицією конституційної більшості, то в даний момент це можна розглядати, скоріше, як фактор дестабілізації. Тут треба не заперечувати, що за свого правління Чавес мав реальну підтримку більшості населення країни. Після його смерті підтримка до його спадкоємців зменшилась. Але тим не менше, більша частина суспільства це — якраз бідні шари населення, які стали жити краще і вони можуть бути розчаровані, якщо опозиція здійснить якийсь не дуже популярні кроки у плані врегулювання економіки таким чином, як це зазвичай роблять неоліберали. Денаціоналізація, приватизація іноземними компаніями може відвернути підтримку від них серед населення. І це може швидше дестабілізувати Венесуелу. Якщо опозиція почне приймати популістські рішення, то може упродовж певного часу втримати суспільну підтримку.   

Зміна влади у Венесуелі — непоганий варіант для України, оскільки Росія абсолютно на себе перетягнула ініціативу у відносинах з Каракасом. А Венесуела  за своїм впливом у Латинській Америці не остання  країна. Завдяки своїм ресурсам при Чавесі вона змогла згуртувати навколо себе інші країни і мала певний вплив на їхню політику. Тепер праві, які традиційно в Латинській Америці пов’язанні зі Сполученими Штатами, звичайно, не будуть з Росією підтримувати настільки тісні стосунки. І це для нас дуже добре. Але тут є інший момент. Чи зможе Україна скористатися цією ситуацією. Якщо чесно казати, останнім часом українська політика по відношенню до Латинської Америки була просто провальною. Ми в цьому могли переконатись на голосуванні в ООН щодо цілісності України, коли тому числі Венесуела фактично проголосувала за анексію Криму. 

Що стосується повідомлень ЗМІ, що російська компанія «Роснефть»  дала вказівку співробітникам вивозити свої сім’ї з країни. Я вже бачила спростування цієї інформації, зокрема повідомляється про те, що співробітники їдуть святкувати новий рік на батьківщині.

З другого боку, я не думаю, що Росія просто відмовиться від свого впливу у цій країні. Тут треба зокрема врахувати те, що венесуельська нафта особлива, за своїми особливостями відрізняється від російської. Вона  використовується в окремих галузях, зокрема користується попитом і в США. Тому не думаю, що Росія захоче просто втратити можливість прямого доступу до цієї нафти. 

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: