Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Холодильник почав перемагати телевізор»

27 грудня, 2015 - 15:00
ФОТО З ФЕЙСБУК СТОРІНКИ ВІКТОРА БОГОРАДА

Наприкінці року за доброю традицією «День» звернувся до своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів із проханням відповісти на чотири запитання нашої новорічної анкети. Чесні відповіді з одного боку виступають «маркером» того, як країна провела рік, які шанси використала, а які безповоротно втратила. З другого — слугують певним прогнозом очікувань у 2016-му. Переконані, що вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим вам найбільше запам’ятався 2015-й рік? Які події року, що минає, змінили Україну і світ?

2. Чим 2015 рік для вас особисто був особливим?

3. Кого вважаєте героєм і антигероєм року?

4. 2016-го наше видання відзначає 20-річчя свого існування. Ви і «День»: ваша історія.


Віктор БОГОРАД, російський карикатурист:

1. 2015-й запам’ятався мені стрімкістю, калейдоскопом подій. Таке враження, що хтось весь час обертає ручку — швидше й швидше. Такий собі шарманщик всесвіту... Теракт у Парижі, з України наш лідер переключився на Сирію, вибух у Сомалі, наш збитий літак тощо. Це як платівку на 33 переставити на 78 (цифри — частота обертання грамплатівки на хвилину). І ще мені здається, що пропаганда перестає діяти в Росії. Наприкінці року холодильник почав перемагати телевізор. А 2016-го через спад цін на нафту це може призвести до дуже явної форми. Якщо Дума ухвалила закон, яким дозволяється стріляти по натовпу, то вони теж це розуміють.

2. 2015-го я втратив роботу одразу у двох газетах. Moscow Times, в якій я пропрацював 17 років, росіяни в іноземців викупили, і вона стала пропутінською. А в другій, хоч я там і не друкував політичних карикатур, редактор вирішив перестрахуватися. Карикатура в Росії у друкованому вигляді скорочується.

3. Якщо пов’язувати з вашою країною, то я вважаю, що герой — Саакашвілі. А антигерой у нас постійний. У Росії героя визначити складно. Якщо взяти групу — то це далекобійники, які вирішили виступити. Звичайно, вони виступили з вірою в доброго царя і поганих бояр, але оскільки цар поводиться так, ніби їх не  чує чи не хоче чути, то віра ця швидко розвіялася.

4. Ви до мене звернулися, і я вважаю, що це чудово, — нормальні люди повинні протидіяти цій пропаганді та мороку.

Газета: 
Рубрика: