Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Чорний день» для Меркель

Про несподіванки на трьох земельних виборах у Німеччині
14 березня, 2016 - 19:14
ФОТО REUTERS

На земельних виборах у Німеччині, які відбулися минулої неділі в Баден-Вюртемберзі, Рейнланд-Пфальці та Саксонії-Ангальті, несподівано високі результати отримала ультраправа популістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН). Ці вибори стали першим значним волевиявленням у Німеччині від початку міграційної кризи.

Зокрема, у федеральній землі Саксонія-Ангальт вона здобула друге місце з результатом у 24,2% голосів. У 15-ти округах кандидати від цієї партії здобули прямі мандати, випередивши християнських демократів. Але перше місце за партійними списками здобув все ж таки Християнсько-демократичний союз (ХДС) — 29,8% голосів.

У Рейнланд-Пфальці АдН отримала 12,6% голосів виборців, вперше потрапивши до земельного парламенту. Перемогу при цьому одержала Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) з результатом у 36,2%, друге місце в ХДС — 31,8% голосів.

На виборах у Баден-Вюртембергу АдН виборола 15,1% голосів, випередивши навіть соціал-демократів, які набрали менше ніж 13% голосів. При цьому вперше перемогу здобула партія «Союз 90/Зелені» з результатом у 30,3% голосів. ХДС здобула тут другий результат — 27% голосів виборців, що на 12% менше, ніж на попередніх виборах.

Лідер АдН Фрауке Петрі так прокоментувала перед своїми прихильниками успіх своєї  політичної сили: «Катастрофічна політика канцлера Меркель відкрила людям очі. Це єдина причина, чому ми з успіхом увійшли у місцеві парламенти, де наша присутність вимірюється двозначними числами. А в Саксонії-Ангальт ми відразу стали другою за чисельністю партією». Нагадаємо, за підсумками минулого року в Німеччину прибуло понад мільйон біженців.

Ще одним тріумфатором стали «зелені», які вперше здобули перемогу на виборах — у землі Баден-Вюртемберг вони здобули понад 30% голосів. Цей регіон завжди був вотчиною керівного Християнсько-демократичного союзу.

Тим часом німецькі політики висловлюють занепокоєння успіхом цієї правої політичної сили. Результати виборів до Ландтагів трьох федеральних земель Німеччини є «попереджальним пострілом» для усталених партій, вважає голова бундестагу Норберт Ламмерт. «Короткий огляд результатів дає всім демократичним партіям багато причин для роздумів», — заявив Ламмерт у неділю в ефірі телеканала Phoenix.

Натомість, міністр юстиції Німеччини Гайко Маас вбачає в успішних результатах виборів для АдН «випробування для демократії». «Результат АдН є більш ніж уроком», — цитує Мааса агенція dpa.

На його думку, всі партії мусять зараз показати «протестувальникам та спрощенцям» чіткі межі. «Неоднозначні гасла ми повинні викрити за допомогою об’єктивних аргументів», — наголосив міністр. На його думку, «боротьба з ксенофобською пропагандою залишається найбільшим спільним завданням для політики та громадянського суспільства». «Мовчазна більшість більше не має права мовчати», — переконаний Маас.

Аналітики назвали цю неділю «чорним днем» для партії влади — опір імміграційній політиці вилився у явне послаблення на політичній арені. Від місцевих парламентів безпосередньо залежить склад палати представників, яка має право блокувати пропозиції уряду. Крім того, на думку оглядачів, волевиявлення, що охопило приблизно п’яту частину всіх німецьких виборців, можна вважати важливим індикатором ставлення громадян до політики Меркель у цілому.

«ЦЕ НЕ ЧЕРВОНА ЗАГРОЗА. ЦЕ — ПРОТЕСТНЕ ГОЛОСУВАННЯ ПРОТИ ІММІГРАЦІЇ»

Андреас УМЛАНД, німецький політолог:

— Багато виборців АдН, які раніше не голосували, мобілізувалися цього разу. У нас немає поки соціологічного аналізу голосування. Але вже зараз ясно, що ці вибори є тяжким ударом для Ангели Меркель і всієї німецької політичної еліти.

Імовірно, вибори матимуть політичні наслідки на федеральному рівні. Тим часом як АдН є прокремлівською партією, я не очікую змін у політиці Німеччини в Україні. Якщо будуть ознаки для зв’язку між тріумфом АдН і Росією, то німецька позиція щодо Кремля стане твердішою.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: