Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Економія на інтелекті

МОН скоротило видатки на учнівські олімпіади. Вчителі збирають кошти самотужки
15 березня, 2016 - 19:21
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

«Цього року держава не виділила коштів на проведення всеукраїнських олімпіад для школярів 8-9-х класів (крім мови та літератури). Організатори олімпіади з фізики самі займаються збором грошей. Ще необхідно зібрати 60 000 гривень, бажано до 20 березня, бо початок олімпіади 27 березня», — це повідомлення у соцмережі опублікував Київський природничо-науковий ліцей №145.

Річ у тім, що цього року на олімпіади держава виділила три мільйони гривень з необхідних дев’яти. Щоб «вписатися» у цей бюджет, Міністерство освіти і науки скасувало республіканські олімпіади майже з усіх предметів у 8-9-х класах та з деяких предметів у 10-х класах. У наказі Міносвіти від 29 лютого 2016 року йдеться, що олімпіада з фізики, зокрема, відбудеться, однак за спонсорські чи інші кошти, незаборонені законодавством. От і збирають освітяни необхідні суми самотужки.

«У принципі нічого поганого у спонсорстві немає. Головне, щоб це не стало примусом до збирання грошей по школах з батьків, — зауважує голова Асоціації керівників шкіл міста Києва, директор Фінансового ліцею Юрій Шукевич. — З одного боку, скорочення фінансування звужує мотиваційне поле майбутніх інтелектуалів з природничо-наукового циклу. Є загроза, що після 9-го класу вони переїдуть в іншу країну. Сподіваюсь, цього не буде, а наступного року з’являться гроші на всі олімпіади».

В Інституті модернізації змісту освіти ще на початку року готували звернення до МОН, щоб переглянули фінансування олімпіад на 2016 рік, бо скорочення коштів вважають неприпустимим. Наводили аргументи: Україна входить до двадцятки держав, чиї школярі показують високі результати на міжнародних змаганнях, торік наші учні завоювали 26 міжнародних медалей. Бюджет лишився без змін. Схоже, держава сама обрізає крила молодому інтелектуальному потенціалу.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: