Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Джонсон «зайшов надто далеко»

Напередодні референдуму в Британії виникають скандали між єврооптимістами та євроскептиками
17 травня, 2016 - 12:54
ФОТО РЕЙТЕР

За шість тижнів до референдуму за вихід з ЄС, британське суспільство сколихнуло порівняння ЄС із Третім рейхом, яке використав головний прихильник Brexit Борис Джонсон.

На думку екс-мера Лондона, Європейський Союз має аналогічну Гітлеру мету, намагаючись створити потужну наддержаву. «Наполеон, Гітлер, різні люди пробували це зробити і кожного разу кінець був трагічним. ЄС — це спроба зробити те ж іншими методами», — сказав він.

В свою чергу, прем’єр-міністр Британії Девід Кемерон заcтеріг від ймовірних наслідків Brexit. «Якщо 23 червня ви проголосуєте за вихід з ЄС, то проголосуєте за зростання цін, втрату робочих місць, падіння економіки та, можливо, рецесію. А нашій економіці усе це не потрібно», — заявив він.

Аргумент, наведений Джонсоном, було негайно засуджено групою «З Європою Британія сильніша». Зокрема, на думку колишнього члена кабінету міністрів, лейбористки Іветт Купер екс-мер «відчайдушно шукає заголовки для відчайдушної кампанії». «Що більше він молотить такого роду істеричні претензії, то більше він виставляє напоказ ганебну відсутність здорового глузду, готовність грати в найбільш роз’єднуючу і цинічну політику, а також беззмістовність своїх аргументів», — сказала вона.

Внук Черчілля, депутат від Консервативної партії Ніколас Сомс вважає, що Джонсон «зайшов надто далеко». Він також дав характеристику екс-меру Лондона як «безперечному майстру заподіяної самому собі рани».

Критично відгукнувся про порівняння Джонсона й Гіларі Бенн — тіньовий міністр закордонних справ. На його думку, останній аргумент Джонсона образливий і відчайдушний: «Учасники кампанії за вихід з ЄС вже втратили економічний аргумент, а зараз втрачають і свої моральні орієнтири. Намагання порівняти Гітлера та нацистів — мільйони людей, які померли в Другій світовій війні, Голокост — з вільними демократіями Європі, які об’єднались, щоб торгувати і співпрацювати, допомагаючи водночас принести мир на європейський континент після століть війн, є відверто образливим».

Підготувала Тетяна ЛІТВІНЧУК
Газета: