Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рейдерство є, а вироків за нього немає

Юристи вчаться протистояти незаконним захоплюванням власності
25 травня, 2016 - 10:26

Керівник практики контрактного права адвокатського об’єднання «Вдовічен і партнери» Андрій Молчанов має чималий досвід протистояння рейдерству. «Їхньою жертвою може стати кожен, — говорить він і наводить дані соціологічного опитування: 75% опитаних підприємців не вірять, що зможуть себе захистити від рейдерського захоплювання». Цікаво, що, на відміну від Казахстану, де відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає сім років позбавлення волі з конфіскацією майна, в Україні досі немає навіть законодавчого визначення рейдерства. Мало того, Молчанов зі сміхом цитує Вікіпедію: якщо рейдерство в Україні відбувається без порушень, то воно є корисним і навіть оздоровлює бізнес.

Чому рейдерство в Україні, яка прагне цивілізації і йде до Європи, і далі процвітає? Причини на поверхні, говорить Молчанов і називає їх: політична нестабільність, соціально-економічна ситуація, високий криміногенний рівень, війна і, внаслідок неї, міграція з окупованого Криму, Донбасу й зони АТО. Останній чинник, за його словами, особливо відчутний, оскільки дозволяє підроблювати документи, печатки й утрудняє перевірки. Крім того, він зазначає, що сьогодні в Україні відкриті реєстри нерухомості, реєстри підприємств, що дає змогу легко знаходити ласі шматочки для атак і захоплень.

«Сьогодні ніби повертаються 90-ті, — констатує адвокат, — але статистики щодо рейдерства в Україні ніхто не веде. І ця проблема взагалі, схоже, нікого в нашій країні не хвилює, хоча понад 1300 компаній на рік піддаються рейдерським атакам, і ця кількість постійно зростає, причому 80—90% недружніх захоплень і поглинань успішні. А кількість звернень клієнтів з приводу проблем рейдерства до юридичних компаній останніми роками зросла в рази».

Керівник практики говорить про методи діагностики й профілактики рейдерства. Найбільш ефективним він вважає антирейдерський правовий аудит і наводить приклад, коли в результаті його проведення на одному з підприємств був виявлений факт крадіжки одним з власників цілого технологічного комплексу. Спочатку він спростовував це, але потім був вимушений зізнатися й викупити його за справедливу ціну. «Як тільки продзвенів перший дзвінок, що сповіщає про рейдерство, одразу треба проводити аудит», — підкреслює Молчанов. За його словами, чинники ризику і маячки (наявність цінних активів, поява незрозумілих листів, зокрема від колекторів і громадських організацій, незрозуміла піар-активність довкола підприємства) породжують корпоративний конфлікт, що часто переростає в рейдерську атаку.

Чому рейдерство в Україні, яка прагне цивілізації і йде до Європи, і далі процвітає? Причини на поверхні: політична нестабільність, соціально-економічна ситуація, високий криміногенний рівень, війна і, внаслідок неї, міграція з окупованого Криму, Донбасу й зони АТО. Крім того сьогодні в Україні відкриті реєстри нерухомості, реєстри підприємств, що дозволяє легко знаходити ласі шматочки для атак і захоплень

Під час антирейдерського аудиту слід перевірити, розповідає юрист, статутні й установчі документи, документи на право власності, виявити внутрішні ризики діяльності компанії, переконатися, що документообіг у неї в порядку. Дуже важливо, підкреслює він, щоб на підприємстві не було дуалізму повноважень, а у повноваженнях різних керівників вищої ланки були певні обмеження. «Навіть у тому випадку, якщо власник повністю довіряє директорові, — вказує Молчанов, — ця довіра мусить мати межі».

Він також згадує чисельні випадки, коли адвокатам удавалося або за допомогою правоохоронних органів або через суд повернути власникам захоплену рейдерами власність. І отримує природне питання: чи отримували коли-небудь рейдери звинувачувальні вироки й терміни за «свої витівки»? Таких випадків фахівець не називає і пояснює це тим, що, повернувши свою власність, власник підприємства вважає справу зробленою й не хоче йти далі, зокрема й через бажання заощадити судові витрати. А якщо покарання за рейдерство не стало в нашій країні невідворотним, то зрозуміло, що це явище й далі викорінити буде не просто. До такого висновку привів Молчанов членів клубу корпоративних юристів. «Попереду у нас багато роботи», — підсумував він.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: