Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Літній Київ заговорив єдиною музичною мовою

В Україні започатковано новий джазовий фестиваль
18 липня, 2012 - 00:00
НА ВІДМІНУ ВІД ДЖАЗОВИХ ФЕСТИВАЛІВ, ЩО ВЖЕ ІСНУЮТЬ, UKRAINE JAZZ SUMMER 2012 ОБ’ЄДНАВ НЕ ЛИШЕ КОЛЕКТИВИ, А Й ОКРЕМИХ ВИКОНАВЦІВ, СТВОРИВШИ НА СЦЕНІ УНІКАЛЬНИЙ СИМБІОЗ / ФОТО НАДАНО ФЕСТИВАЛЕМ

Для меломанів найкращий місяць літа в Києві розпочався новим джазовим сплеском — Всеукраїнським Міжнародним фестивалем UKRAINE JAZZ SUMMER 2012 (Джазове літо в Україні 2012). Започаткував цей музичний експеримент відомий джазовий басист, продюсер Міжнародного джазового абонементу Аркадій Овруцький. 10 та 11 липня жителі та гості столиці мали змогу насолодитися музикою у виконанні відомого ізраїльського піаніста Роя Ассафа та його брата, саксофоніста Офера Ассафа, тромбоніста з юдейським корінням Джонатана Волтзока, одного з майстрів інструментального вокалу вірменського походження, виконавця на клавішних та ударних інструментах Сергія Манукяна та грою вже рідного і впізнаваного для киян Kiev Big Band.

До проведення фестивалю долучилося Посольство Ізраїлю в Україні. Детальніше про новий формат Джазового літа дізнавалася кореспондент «Дня».

Аркадій Овруцький не схильний проводити аналогії між новим джазовим фестивалем та вже існуючими, на кшталт Коктебеля, Alfa Jazz Festival тощо. Композитор та бенд-лідер зазначає, що UKRAINE JAZZ SUMMER 2012 абсолютно несхожий на інші музичні продукти, тому що він об’єднав не колективи, а відомих музикантів, створивши на одній сцені унікальний симбіоз, де кожен міг проявити себе як у сольних партіях, так і як частинку джазової поліфонії.

«Відомі джазові фестивалі здебільшого запрошують уже розкручених зірок, яким під 60, — говорить Аркадій Овруцький. — Вони переходять зі сцени на сцену. Натомість є багато молодих виконавців, які заслуговують на те, щоб їх почули. Джазове літо в Україні відкриватиме молодих, але вже талановитих музикантів». Організатори фестивалю здебільшого розраховували на молодих слухачів, не зводячи джаз до рангу музики для інтелектуалів. «Сприйняття джазу не залежить від інтелекту людини, — переконаний Рой Ассаф. — Дуже добре, коли слухач занурюється все глибше і глибше в музику і сприймає її відчуттями, тоді виникає щось схоже на магію звуку». Продюсер фестивалю нагадує, що джаз виник із блюзових ритуальних мотивів, і не тільки пісень, перш за все, це була розмова з Богом.

«Джаз для мене — це маленька особиста церква, я буду слухати його стоячи», — говорить один із відвідувачів Арт-клубу 44, в якому і розпочався UKRAINE JAZZ SUMMER 2012. У першому відділенні звучав квартет у складі піаніста Роя Ассафа, тромбоніста Джонатана Волтзока, Аркадія Овруцького з контрабасом і барабанщика Аліка Фантаєва. Джазова вакханалія, енергетичний потік якої здебільшого забезпечував перкусіоніст, розсипалася бісерними нотами піаніста і зрештою сходила у тиху гавань басового звучання. Прозвучали «Yesterdays» Джерома Керна, «Stablemates» Бенні Голосна тощо, які публіка щоразу зустрічала оплесками. У другій частині офіційної програми слухачі почули авторські композиції Аркадія Овруцького, до якого приєдналися київські легенди джазу, учасники Kiev Big Band — Олексій Саранчин на клавішах, трубач Денис Аду, саксофоніст Дмитро Александров, барабанщик Павло Галицький. Квінтет іще додав драйву в ритм вечора і плавно перейшов до неофіційного формату, улюбленого місця для поціновувачів імпровізацій — джем-сейшену.

Гала-концерт Джазового літа в Україні 2012 створив аншлаг у Київській консерваторії. На сцені за вечір побували всі хедлайнери й київські музиканти, заявлені у програмі. Розпочав виступ із ностальгійних ноток Сергій Манукян, який нагадав відвідувачам давно забуте з радянських часів слово «інтернаціональний», що найкраще описувало новий склад. Серед інших композицій прозвучав хіт 30-х років «Love for sale» американського композитора Коула Портера. Манукян розповів, як під час одного концерту в СРСР перекладач оголосив назву пісні як «Нерозділена любов», адже «Любов на продаж» не могла існувати в комуністичній імперії. А коли російського джазового вокаліста попросили сісти за рояль, він зіграв «Tears in Heaven» англійського гітариста Еріка Клептона, чим зірвав шквал аплодисментів. Kiev Big Band також ѓрунтовно підготувався до гала-концерту і представив на розгляд слухачів композиції американського джазового піаніста і композитора Хербі Хенкока в аранжуванні Боба Мінцера.

Після Києва UKRAINE JAZZ SUMMER 2012 пройде в Одесі, Сімферополі та Миколаєві, де до джазових гостей приєднається місцевий колектив Біг Бенд Володимира Алексєєва. Аркадій Овруцький сподівається, що фестиваль стане щорічним. Наступного року продюсер збирається залучити більше країн і провести джазові виступи у форматі open-air.

Анна СВЕНТАХ, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: