Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

18 липня, 2012 - 00:00

Найбільше абітурієнтів — із Донеччини та Дніпропетровщини

Вступники вже подали до ВНЗ України понад 1 153 000 заяв. Із них у електронному вигляді надіслали 147 862 заяви, повідомляє www.mon.gov.ua. «За 13 днів вступної кампанії участь у ній взяли 398 345 вступників. Системою електронного подання скористалися 48 759 осіб, тобто кожен восьмий вступник», — повідомив заступник директора департаменту вищої освіти Микола Фоменко. При цьому найбільше заяв отримано від вступників із міст Донецьк, Дніпропетровськ, Київ та Львівської, Харківської, Одеської, Київської, Луганської, Житомирської, Волинської областей. З-поміж ВНЗ лідирують: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний авіаційний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет імені Івана Франка, Донецький національний університет, Національний педагогічний університет імені М. Драгоманова, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київський національний торговельно-економічний університет, Харківський національний університет імені В. Каразіна.

Із США рівненські спортсмени повернулися зі світовими рекордами

Шість золотих медалей та нові рекорди — з такими здобутками з чемпіонату світу з пауерліфтингу серед спортсменів із вадами зору повернулися Галина Галінська, Ольга Чайковська та Роман Куров. На змаганнях, що завершилися в місті Орландо (штат Флорида, США), вони виступали у складі збірної команди України. Змагатися довелося з представниками 15 країн. У результаті з 12 рекордів світу, які встановила наша збірна, 8 належить рівненським спортсменам. «Річ у тім, що такий вид спорту, як пауерліфтинг серед спортсменів із вадами зору, започаткували саме на Рівненщині, — розповідає Віктор Кучер, начальник комунального закладу «Обласний центр фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Рівненської обласної ради. — Пригадую, як обговорювали з лікарями, чи не буде негативного впливу від таких тренувань на стан здоров’я наших підопічних. У результаті сьогодні наші спортсмени мають значні здобутки». Галина Галінська — неодноразова чемпіонка з пауерліфтингу. У спорті вона з юності: спочатку була легка атлетика, потім плавання. А ось пауерліфтингом жінка почала займатися 10 років тому. Сьогодні Галина Галінська вже бабуся, однак полишати спорт і здобувати нові перемоги не збирається. Однак яким би не був досвід, перед чемпіонатом завжди хвилюєшся, переконує Ольга Чайковська. За високі результати, які продемонстрували троє рівненських спортсменів на чемпіонаті світу, від обласної влади вони отримали грошові нагороди — по 4 800 грн. «Спортсмени із вадами зору нині демонструють неперевершені результати і найкращі якості. Тож щоб підтримати їх, ми клопотатимемо про надання їм якщо не житла, то принаймні земельних ділянок, — розповів заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов. — Наразі з цього питання ведуться перемовини». Ну а для того щоб про усіх спортсменів області, які мають вагомі здобутки, знало якомога більше краян, на Рівненщині створять Алею слави, повідомляє Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне.

У Запоріжжі відкрили оновлений пам’ятник Металургові

Ця подія сталася в рамках святкування запорізькими металургами свого професійного свята. Цього року його відзначали на загальноміському рівні. Відкриття оновленого пам’ятника Металургові стало стартом святкових заходів. З місцевого бюджету на його реконструкцію виділили близько 350 т исяч гривень. А 15 липня в місті відбувся концерт за участю місцевих творчих колективів заводських БК, вихованців заслуженого працівника культури України Володимира Артем’єва і зірок загальнонаціонального масштабу. Нагадаємо, що металургійний комплекс є основним донором міської скарбниці (2011 р. запорізькі метзаводи перерахували до бюджетів усіх рівнів понад 9 млрд гривень) і головним працедавцем краю. Розташовані в місті підприємства ГМК — «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь», «Запоріжкокс», завод вогнетривів та інші, виробляють весь можливий сегмент металургійної продукції (чавун, феросплави, алюміній, спеціальні сталі), повідомляє Андрій ГАЙДАЙ, Запоріжжя.

Українка Наталя Стрямець — серед переможців конкурсу ЮНЕСКО «Людина і біосфера»

Міжнародний координаційний комітет програми «Людина і біосфера» (МАБ) оголосив імена переможців конкурсу молодих учених на здобуття стипендії ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Серед стипендіатів 2012 року — Наталя Стрямець з України, повідомляє www.un.org. Наталю Стрямець удостоєно нагороди за проект «Стійке лісокористування на території біосферних заповідників, проблеми і нові можливості». Починаючи з 1989 року, програма ЮНЕСКО «Людина і біосфера» щороку нагороджує десять молодих учених — переможців конкурсу — стипендіями в сумі до 5 тисяч доларів, які виділяються з метою підтримати дослідні роботи з вивчення екосистем, природних ресурсів і біорізноманітності. Нагадаємо, нині до мережі біосферних заповідників ЮНЕСКО входить 598 об’єктів у 117 країнах.

Газета: 
Рубрика: