Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Порохова вежа»

Під такою назвою з 12 по 14 серпня в Одесі відбудеться ІІ Фестиваль середньовічної культури
12 серпня, 2016 - 11:36
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Усі охочі зможуть зануритися в атмосферу середньовіччя, якщо прийдуть до Центрального парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка. Центральною подією форуму стануть змагання між представниками різних лицарських «дворів».

— Клуби історичної реконструкції існують в Одесі ще з початку 2000-х. Цей рух постійно розвивається, і зараз ми перебуваємо на піку розвитку, — вважає керівник клубу історичної реконструкції «Тангар» Віталій МЕЗЕНЦЕВ. — Раніше це було захоплення любителів, не було великих міжнародних змагань. За останні роки відбулося багато змін. Нині представники нашої країни постійно беруть участь у чемпіонаті світу з історичного фехтування, і з 35 країн-учасниць посідаємо друге місце...

У програмі фестивалю також відбудуться: виступи танцювальних ансамблів і колективів фолк-музики, ярмарок народних майстрів, фаєр-шоу. Охочі зможуть навчитися старовинних танців та народних ремесел. А у відреставрованій «Пороховій вежі» можна буде побачити камеру тортур. Дрес-код для учасників дійства — лицарів і ремісників — одяг ХІІ—ХІV століть.

Уперше Середньовічний фест відбувся у Південній Пальмірі у травні. За словами начальника управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради Андрія Шелюгіна, фестиваль настільки сподобався одеситам, що його вирішили влаштувати ще раз. Планують, що захід стане щорічним (відбуватиметься навесні й наприкінці літа). До речі, всі виручені на фестивалі кошти обіцяють спрямувати на збереження об’єктів культурної спадщини міста.

Марія ГЕНИК, Одеса
Газета: 
Рубрика: