Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Були складнощі, і це нормально»

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун відзвітувалася щодо закупівлі ліків міжнародними організаціями
16 серпня, 2016 - 10:12

Реформа, яку суспільство спочатку сприйняло дуже позитивно, зараз викликає нарікання деяких експертів. Людей турбує брак ліків у медзакладах, зокрема препаратів для онкохворих дітей і вакцин.

«В Україні змінили систему закупівель і не помилилися, — переконана в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. — Цього року на торги вийшло вдвічі більше виробників, ніж торік, зекономили 790 мільйонів гривень, і на ці кошти можна закупити нові ліки. Але були складнощі, і це нормально, адже це — перший рік, коли ми працювали за такою системою. Ми зібрали і проаналізували інформацію, де були затримки, щоб їх усунути».

За словами Уляни Супрун, в Україну поставлено 100 відсотків тестів на ВІЛ-інфекцію, усі ліки для пацієнтів з орфанними захворюваннями, дітей з гемофілією та гепатитами. Частина поставок очікується у вересні і жовтні. «Гроші для закупок 2015 року міжнародним організаціям перерахували тільки у грудні 2015-го, ліки і вакцини замовили у січні-лютому 2016-го. Деяких препаратів не було на складах, і виробнику знадобилося близько десяти місяців на їх виготовлення», — пояснює Уляна Супрун.

По ситуації із вакцинами від туберкульозу в. о. міністра зауважила: «До кінця серпня вакцини мають бути в Україні. Вже підписали необхідні документи, коли препарати прийдуть, зможемо їх розмитнити і розподілити по регіонах. Була проблема з тим, щоб ЮНІСЕФ знайшов достатньо вакцин, а ми підготували певні документи. Тут складний бюрократичний процес, і може його пришвидшити електронний документообіг, який зараз у МОЗ не використовують».

Закупівлі через міжнародні організації відбуватимуться і цього, і наступного року. Вже підготовлені контракти на 2016 рік, тепер у МОЗ чекають, щоб Кабмін затвердив номенклатуру ліків. 15 серпня у міністерстві збиралася робоча група, щоб визначити план дій і дедлайни з міжнародних закупівель на майбутнє. Також на сайті МОЗ виклали таблицю з інформацією щодо закупівлі ліків через міжнародників, яку планують оновлювати кожен другий понеділок.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: