Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Не лише для книжок, а й для людей»

Одеська бібліотека перетворилася на сучасний простір
16 вересня, 2016 - 10:34
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Днями в Одесі відчинила свої двері оновлена наукова бібліотека імені Михайла Грушевського. Кілька місяців реставрації — і перед одеситами постав оновлений сучасний простір. До подібних цікавих закладів, хабів чи коворкінгів, одесити вже встигли звикнути, адже їх у місті сьогодні з’являється дедалі більше. Але така бібліотека з’явилася в Одесі вперше. Як розповіли дизайнери, які, до речі, приїхали «оновлювати» бібліотеку із Закарпаття, їхньою метою було візуально розширити простір, знайти в ньому місце не лише для книжок, а й для людей. Умовна двоповерховість приміщення допомогла досягти цієї мети. Тепер же раніше темне й непримітне приміщення, заставлене полицями, має гарне освітлення й виглядає сучасно та стильно. І перші відвідувачі бібліотеки не могли цього не помітити. Хоча, за словами дизайнерів, велика частина роботи залишилась «за кадром», адже, крім оновлення самого приміщення, довелося також зміцнювати фундамент і ремонтувати книгосховище.

Віце-губернатор Одеської області Соломія Бобровська, яка стала ідейною натхненницею проекту, поділилася з гостями міркуваннями про те, як важливо розвивати культурний рівень сучасної молоді. На її думку, схожих закладів має бути ще більше, тому на цьому проект не завершиться. А ще, звертаючись до гостей, додала: «Між хлібом і свободою завжди обирайте свободу. А книжки — це і є свобода». Серед перших відвідувачів бібліотеки були і ті, чиї книжки є на полицях закладу. Наприклад, поет Борис Херсонський навіть пообіцяв провести тут літературні читання. За його словами, близько 50 років тому саме в Бібліотеці імені Грушевського він був учасником одних із перших таких читань.

Випадково опинився у місті під час відкриття бібліотеки письменник Андрій Курков. Він пожартував, що якби під час кожного його візиту в Одесу тут відкривалася бібліотека, він приїжджав би частіше.

Христина ПЕТРЕНКО, Одеса
Газета: