Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сьогодні – День народження Джульєтти

16 вересня, 2016 - 12:34

16 вересня Верона вирує від святкових карнавальних ходів, музики та безлічі квітів — так святкують День народження відомої на увесь світ шекспірівської героїні — Джульєтти.

У цей день усе обертається навколо теми кохання та літератури — вручають премію Scrivere per amore, проводять покази екранізацій та спектаклів за мотивами «Ромео та Джульєтти». До речі, з 1972 року у Вероні навіть існує клуб Джульєтти. Учасниці клубу отримують понад 5000 листів, адресованих Джульєтті. У листах закоханих здебільшого описано складні любовні ситуації та містяться прохання про пораду. І жодне з послань не лишається без відповіді. Для кожного закоханого серця дівчата з клубу знаходять правильні слова підтримки.

Звісно, цікаво, яким чином літературна героїня може мати справжній день народження. А історія така — доктор Джузеппе Вівіані зібрав і зіставив факти з твору з історичними. Він з’ясував, що правителем Верони був герцог Бартоломео Делла Скала. Це 1301—1304 роки. А годувальниця леді Капулетті згадує, що Джульєтта народилася на Свято врожаю. Також у тексті згадується Великдень у травні, що, згідно з астрономічним календарем, відбулося 1302 року. На основі цих фактів і було з’ясовано, що Джульєтта народилася 16 вересня 1284 року.

Анна ГАВРИЛЮК, «День», малюнок автора
Газета: 
Рубрика: