Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Антимонопольний комітет став на захист горілки в МАФах

У відомстві збираються оскаржити заборону Києва продавати алкоголь уночі
28 вересня, 2016 - 10:48
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Київське обласне регіональне відділення Антимонопольного комітету України буде оскаржувати рішення Київської міської ради про заборону продавати алкоголь у нічний час.

Про це повідомив голова відомства Олексій Хмельницький. Рішення Київради про обмеження торгівлі спиртним у магазинах є незаконним, — зауважив Хмельницький. Він стверджує, що перед голосуванням проект рішення потрібно було узгодити з Антимонопольним комітетом. Він також посилається на два рішення Вищого адміністративного суду України, який визнав незаконними подібні обмеження, які вже діють у деяких містах країни.

В АМКУ заявили, що органи місцевого самоврядування зобов’язані погоджувати з АМКУ рішення, які можуть вплинути на конкуренцію, зокрема, щодо встановлення і зміни правил їх поведінки на ринку.

«Обидва рішення міськради прийняті без погодження з антимонопольним органом, що є порушенням ст.20 закону «Про Антимонопольний комітет України», — зазначають в АМКУ.

Крім того, зазначено, що відповідно до закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» органи місцевого самоврядування можуть встановлювати режим роботи об’єкта торгівлі за умови узгодження з власником, при цьому органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо встановлення заборон на реалізацію алкогольних напоїв.

Депутати Київради 22 вересня 2016 року ввели заборону на торгівлю алкогольними та слабоалкогольними напоями на території Києва з 23.00 до 10.00. Рішенням передбачено, що заборона буде поширюватися тільки на продаж алкоголю в закладах роздрібної торгівлі. Продаж спиртних напоїв і пива в ресторанних закладах у нічний час не забороняється.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: