Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Пам’ять про палац потрібно увіковічнити»

У Рівному хочуть створити музей-меморіал історії періоду литовсько-польської доби
5 жовтня, 2016 - 11:36

У Рівному на місці розкопок палацу Любомирських хочуть облаштувати музей просто неба. Проект буде інноваційним. Зокрема, відвідувачі зможуть побачити контури палацових кімнат, старожитності, які виявили тут археологи. Крім того, планують створювати голограмні зображення та фільми про історію Рівного. Наразі автори ідеї готують відповідний проект, а кошти на його втілення мають намір залучити з-за кордону.

Тим часом уже зараз фахівці займаються консервацією об’єкта, який виявили під час розкопок. Цьогоріч археологічні розкопки вперше проводили на місці, де стояв палац останніх володарів Рівного — князів Любомирських. А ще раніше там був середньовічний замок. У своїй резиденції Любомирські вели розкішне життя, про яке ходили легенди. Палац, збудований у XVIII столітті, пережив занепад, війну і пожежу. Натомість його було знищено за радянської влади. Колишню княжу резиденцію підірвали. Починаючи розкопки, науковці боялися робити прогнози. Адже впевненості, що після такої руйнації від палацу щось залишилося, не було. Однак результати досліджень виявилися обнадійливими. Археологам вдалося знайти чимало артефактів, а на місці розкопок почали проводити екскурсії.

«Одним із об’єктів, які вдалося виявити, є під’їзд-пагорб, що вів до палацу. Ця гірка була вимурувана з цегли. По ній до княжої резиденції під’їжджали карети, слуги зустрічали гостей. Очевидно, серед них був і знаменитий Тадеуш Костюшко. Адже є відомості про те, що він приїжджав у палац Любомирських. Тим часом княжу резиденцію повністю зруйнували. Радянська влада навіть зрізала фундамент. Навіщо так зробили — цьому немає раціонального пояснення. Разом із тим завдяки інженерній геології вдалося встановити, що палац був оточений доволі великим ровом, який сягав 20 — 25 метрів, — розповідає начальник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко. — Наразі триває консервація об’єкта. Натомість пам’ять про палац потрібно увіковічнити. Саме тому хочемо створити музей-меморіал історії Рівного періоду литовсько-польської доби. Тим паче, що під час розкопок вдалося виявити чимало старожитностей. Цей музейний простір має бути інтерактивним. Це можна буде зробити, зокрема, за рахунок голограмних зображень, а ще фільмів про Рівне».

Тим часом наступного року розкопки планують продовжувати уже в іншому місці.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: