Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Монолог уголос»

Нещодавно світ побачила книжка «Шлях до визнання» Володимира Рожка, ректора Національної музичної академії ім. П. Чайковського
11 жовтня, 2016 - 10:42

Читачів це видання приваблює щирістю автобіографічної частини, ніби перегортаєш сторінки щоденника людини, яка пройшла нелегкий шлях від сільського хлопчика з Чернігівщини до державного діяча. Автор детально розповідає про життєві колізії, родину, школу, навчання в Ніжині, Харкові, роботу в Києві... Вся автобіографічна частина книги — це своєрідний «монолог уголос» людини, яка йшла до своєї мети — служіння музиці, театру в Україні.

Володимир Рожок — доктор мистецтвознавства, професор, член-кореспондент НАМУ, народний артист України. Всі ці регалії — результат його подвижницької, самовідданої праці на ниві українського музично-театрального мистецтва. Зі сторінок його книги постає особистість-трудар, на яких посадах не перебував всюди робив багато корисних справ, які стали знаковими для культурного процесу в Україні. Його робота в Національній опері України, Міжнародний конкурс ім. Стефана Турчака, три монографії про цього славетного українського диригента, потужна діяльність ось вже 12 років ректором НМАУ — все це ті кроки життя, які склали долю нашого сучасника, котрий вкладає в кожну справу талант і душу.

Так відомий музикознавець Леся Олійник, говорячи про життєве кредо Володимира Рожка, підкреслює «... завжди вражалась його жагою до якнайповнішого пізнання всесвіту музики і театру та пасіонарного бажання реалізувати свої можливості у царині мистецтва».

Всі колеги Володимира Івановича в своїх статтях відзначили багатовимірність талантів автора. Він — знаний вчений, педагог-просвітитель, диригент, публіцист, організатор, музично-громадський діяч... Анатолій Авдієвський, Дмитро Гнатюк, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Андрій Демиденко, Євген Савчук, Петро Чуприна, Дмитро Остапенко та інші внесли яскраві штрихи до портрету ювіляра — автора книги. Володимир Рожок постає перед читачем як харизматична особистість, яка на посту ректора здобула справжнє визнання в європейському просторі.

Книга «Шлях до визнання» гарно видана в Ніжині, багата на ілюстративний матеріал і буде цікава як професіональним музикантам, так і широкому колу читачів. Це сучасне видання, в якому поєднано жанр мемуаристики з художньо-публіцистичним висловом.

Галина СТЕПАНЧЕНКО, музикознавець
Газета: