Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чули про День вомбата?

21 жовтня, 2016 - 13:55

Як відомо, Австралія славиться величезною кількістю унікальних тварин, які живуть тільки на цьому континенті. Ось і 22 жовтня свій власний день в австралійському календарі отримав найбільший нірний сумчастий ссавець. Химерна істота схожа чи то на величезного хом’яка, чи то на маленького ведмедя — а насправді — просто вомбат.

Вомбати більшу частину життя проводять у норах, які риють самі. Єдина причина для нечастих «виходів у світ» для цих домосідів — голод. Харчуються вони травами, ягодами, грибами та корінцями. Але так довго перетравлюють подібну їжу, що можуть не їсти до двох тижнів!

Сімейство вомбатів налічує всього лише три види, найменший з яких — «квінслендський» — опинився під загрозою повного вимирання. На сьогодні квінслендських вомбатів залишилося трохи більше, ніж сто особин. І живуть вони у спеціальному заповіднику.

Австралійці відзначають День вомбата з 2005 року. І кожен робить це по-своєму. Хтось відвідує заповідник, хтось вдягає футболку зі смішною вомбатовою мармизкою, а хтось навіть пече торти у вигляді цих унікальних вайлуватих тваринок.

Анна ГАВРИЛЮК, «День», малюнок автора
Газета: 
Рубрика: