Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Літературне «Море» накрило Одесу

Цієї неділі в Одеській бібліотеці імені Грушевського відбувся літературний форум
14 листопада, 2016 - 14:07

Цієї неділі в Одеській бібліотеці імені Грушевського відбувся літературний форум «Море». Раніше «День» уже писав про оновлення бібліотеки імені Михайла Грушевського. Але якщо спочатку мова йшла про зовнішній вигляд бібліотеки, то тепер можна поговорити й про її наповнення. Як і планувалося, тепер в бібліотеці проходять різноманітні літературні заходи: презентації, читання, зустрічі з авторами. В неділю до зазначених заходів додався ще й одноденний літературний форум.

Незважаючи на непривітну погоду, одеські поціновувачі літератури з самого ранку наповнили затишну залу бібліотеки. Уважно слухали як лекторів, так і тих, хто презентував свої проекти. Наприклад, Юлія Рокицька розповіла слухачам про свій проект «Зелене поле»: дівчина разом з друзями чи самотужки ілюструє свої вірші малюнками та гербаріями.

Організаторка форуму Анна Гончарова розповіла «Дню», що готуватися до «Моря» вона з командою почала одразу після закінчення першого форуму, адже цей уже другий. «Протягом шести місяців ми готувались до найменших дрібниць. Але ґрунтовною підготовкою зайнялися вже з вересня», — розповідає Анна. За її словами, найважчими елементами у роботі над заходом є не реклама чи пошук команди, а співпраця з учасниками форуму. Саме тому імена лекторів з'являлися протягом підготовки. З деякими домовлялись за день до офіціального оголошення програми. А от одним з головних критеріїв вибору лекторів була їхня зацікавленість у проекті «Клуб поетів Чорноморки» — літературній організації, яку також очолює Анна. Адже головним концептом другого форуму «Море», за словами організаторки, було розкриття літератури через різні сфери взаємодії з нею. Серед них: театр, журналістика, психологія, книжковий бізнес, історія та, власне, письменство.

Одеський поет Андрій Хаєцький розповів слухачам про роботу з українською мовою у творчості. А разом з доцентом Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Іриною Нечиталюк, учасники форуму послухали тишу, згадали «Розділові» Сергія Жадана та творчість Раду Поклітару: «Інколи режисер свідомо дратує глядача, наприклад, називаючи балетом те, що балетом, насправді, не є. Мистецтво — це завжди якийсь спротив». Власне, на таких прикладах пані Ірина розповідала учасникам форуму про поняття «перформансу».

Книжковий продюсер Олена Лазуткіна ознайомила аудиторію з найгучнішими прикладами книжкової реклами. А ще попросила одеську публіку про допомогу в пошуках автора оповідання «Муха», яке вона випадково знайшла серед рукописів Спілки письменників.

Заключною стала лекція одеського поета Станіслава Домбровського, який ділився досвідом використання ненормативної лексики в поезії. «Ненормативна лексика народжується від страху», — стверджує поет.

Форум завершився на справжній мистецькій ноті: невеличкий концерт для слухачів зіграла скрипалька Алла Тернова.

«Провідним мотивом нашого форуму є мистецтво», — розповідала «Дню» організаторка Анна Гончарова. І заперечувати немає сенсу. Адже мистецтво, в різних його проявах, наповнювало бібліотеку під час лекцій. Тепер Одеса має ще одне море. Літературне.

Христина ПЕТРЕНКО, Одеса, фото авторки
Рубрика: