Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Уряд Ренці без самого Ренці»

Новим прем’єром Італійської Республіки став міністр закордонних справ Паоло Джентілоні
13 грудня, 2016 - 10:26
ФОТО РЕЙТЕР

Президент Італії Серджо Маттарелла запросив у неділю міністра закордонних справ Паоло Джентілоні до офіційної президентської резиденції — Квіринальського палацу, де запропонував йому визначити Кабінет і провів з ним переговори. Паоло Джентілоні, соратник-демократ попереднього прем’єра, замінить на посаді Маттео Ренці, який подав у відставку після референдуму, на якому відкинули запропоновані ним зміни до Конституції. «У ході переговорів ми відзначали небажання опозиційних партій розділити відповідальність у новому уряді. Отож, ми не робимо це за власним вибором, а тому зобов’язані це зробити. Будемо формувати уряд нинішньої більшості», — сказав Джентілоні, який дав зрозуміти, що уряд може бути сформований уже за кілька днів.

До речі, вибір Джентілоні на посаду прем’єра дозволив президенту Маттарелла залишити міністра фінансів П’єра Карло Падоана на своїй посаді. Новий глава уряду, якому 62 роки, був свого часу професійним журналістом, прес-секретарем мера Рима, міністром комунікацій, не раз обирався депутатом парламенту, спочатку від партії «Маргаритка: демократія — це свобода», яка увійшла згодом до Демократичної партії.

Експерти зазначають, що Джентілоні є однодумцем Ренці, й відтак вважається, що зі зміною керівника кабінету не слід очікувати змін Італії у зовнішній політиці.

«НОВІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ МОЖНА ОЧІКУВАТИ ДЕСЬ ВСЕРЕДИНІ 2017 РОКУ»

Євген ПЕРЕЛИГIН, посол України в Iталійській Республіці, Рим:

11 грудня цього року глава італійської держави після підтвердження керівництвом Демократичної партії своєї більшості в парламенті доручив міністру закордонних справ Італії Паоло Джентілоні формувати новий італійський уряд. Основним завданням перехідного уряду П.Джентілоні визначив підготовку нової виборчої платформи, яка дозволить провести в країні дострокові вибори. Очікується, що до складу нового уряду увійде більшість нинішніх міністрів («Уряд Маттео Ренці без самого Ренці»). На сьогодні розвиток внутрішньополітичноі ситуації в Італії виглядає наступним чином: як тільки буде оголошено рішення Конституційного суду щодо прийнятого у минулому році нового виборчого закону «Італікум» (скоріш за все, у лютому 2017 року) та узгодження в парламенті Італії нових «старих» виборчих правил, відбудеться розпуск парламенту та дострокові парламентські вибори. Відтак нові парламентські вибори можна очікувати десь всередині 2017 року.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: