Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Сонячне дерево» в зоопарку

У Києві встановили оригінальну конструкцію для підзарядки гаджетів
21 грудня, 2016 - 10:05

«Дерево» з чотирма сонячними панелями має десять USB-роз’ємів для підзарядки телефонів, планшетів та інших електронних приладів. Воно розміщено у Київському зоопарку, користуватися ним зможе кожен охочий.

«Наші активісти розповіли, що бачили таку конструкцію у Європі, запропонували зробити подібне у столиці. Ідея видалась класною, тож вирішили спробувати, — каже Олександр КОЗЯР, голова молодіжного крила «Об’єднання «Самопоміч» у Києві. — Розробили презентацію, дізналися, яка сума потрібна, пішли до одних-других-третіх спонсорів, нам відмовляли, але все-таки знайшли небайдужих людей, які зголосились підтримати ідею».

Конструкцію розташували у зоопарку, бо його відвідувачі багато фотографуються, і можливість зарядити, наприклад, смартфон є дуже доречною. Також це — захищена територія, зі співробітниками зоопарку домовились, щоб вони оберігали «дерево» від вандалізму. Іншого догляду новинка, фактично, не потребує: вона працюватиме автоматично, вдень накопичуватиме сонячну енергію, яку віддаватиме для зарядки пристроїв. Виробник дає гарантію на десять років для панелей, і на два-три — для самої конструкції. До речі, якщо перше «дерево» обійшлось у 50 тисяч гривень, наступні коштуватимуть 35 тисяч, бо вже напрацьований механізм виготовлення.

«В Україні схожий приклад такої конструкції знайшли лише у Тернополі», — зауважує Олександр Козяр. Наступного року активісти планують «висадити» незвичні «дерева» у кожному районі Києва.   

Марія ПРОКОПЕНКО, «День». ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»
Газета: 
Рубрика: