Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Митець із Вінниці – «покровитель культури»

Михайло Мігрін відзначив 75-річчя, подарувавши рідному місту 88 полотен
17 лютого, 2017 - 15:45
МИХАЙЛО МІГРІН. «ФОМИ НЕВІРУЮЧІ», 1976 Р. / ФОТО З АРХІВУ «Дня»
МИХАЙЛО МІГРІН
МИХАЙЛО МІГРІН

Зазвичай меценати допомагають державі піднімати економіку й вирішувати насущні соціальні питання. Що ж до культури, то до неї за першочерговими проблемами, як мовиться, руки не завжди доходять. Напевно, тому в нашій країні завжди є місце для вчинків, яким немає ціни, адже спрямовані вони на духовне збагачення народу.

Протягом минулого року у Вінницькій області відбувалася благодійна акція, за результатами якої було визначено головного претендента на звання «Покровитель культури», — члена Національної спілки художників України, художника і скульптора з Вінниці Михайла Мігріна. Свій 75-річний ювілей він відзначив у незвичайний спосіб: подарував рідному місту 88 полотен, більшість із яких була представлена на його персональній виставці в обласному краєзнавчому музеї. Частину цих творів передано для постійного експонування у музеї Літина — районного центру Вінницької області, де до мистецтва ставляться поважно.

В експозиції вирізняється оригінальністю картина із серії «Тексти», на якій зображено білі небесні силуети над земною кулею з обірваною ниткою життя. Між ними митець написав своєрідну сповідь — від повсякденних міркувань до глобальних одкровень, збільшуючи літери відповідно до значення тексту. На тлі картини рефреном звучить фраза: «Час минає». А головними, інколи повторюваними, є лише кілька слів: «Кохав. Думав. Мріяв. Творив. Передбачав майбутнє. Космос...»

Не тільки тому, що має великий життєвий і творчий досвід, Михайло Мігрін замислюється над вічними темами буття. Це взагалі притаманно його мистецтву — стриманому в кольорах, проявленому в постійному прагненні від складного до простого, за рахунок чого твори набувають знаковості й, водночас, ясності у прочитанні. Плідно працювати, сягаючи досвіду митця з філософською концепцією образного мислення, Михайло почав ще у 70-ті роки, коли після навчання в Московському вищому художньо-промисловому училищі приїхав за направленням на роботу до Дніпродзержинська (нині — місто Кам’янське), де майже 30 років жив до повернення у Вінницю. У цей період важливе місце в його творчості займала скульптурна пластика, яка привернула увагу мистецтвознавців унікальним поєднанням невибагливих форм і глибокого змісту. І саме тоді живопис заявив про себе як потужний вимір для самовираження. До міста своєї молодості художник завітав із творчим звітом, а на знак вдячності за натхнення і визнання подарував живописні полотна та скульптури. За значний внесок у розвиток культури м. Кам’янського Михайло Мігрін відзначений премією місцевої влади, також за її підтримки видано каталог його творів «У плині часу», які стали надбанням музейного фонду.

Зірки народжуються на небі, а таланти — на землі. Тому світ такий прекрасний, і в цьому його неповторність. У плині свого часу Михайло Мігрін продовжує творчі пошуки, прагне вдосконалення, адже вважає, що традиційно для художника найкращі твори ще попереду. Він задоволений, що його думки і почуття, втілені в мистецтво, розлетілися, мов птахи, по різних містах України; що значно поширився контакт з глядачем, а головне — його творчу спадщину під захистом держави буде збережено для нащадків.

Марія СЛОБОДЯНИК, м. Кам’янське
Газета: 
Рубрика: