Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вперше після 1939 року

У Львівській галереї мистецтв демонструватимуть «Скарби Підгорецького замку»
14 березня, 2017 - 11:45
ФОТО НАДАНО ЛЬВІВСЬКОЮ ГАЛЕРЕЄЮ МИСТЕЦТВ

Виставку представлятимуть у відділі «Європейське мистецтво ХІХ — ХХІ ст.», і це — Картинна галерея (вул. Стефаника, 3). Автор ідеї «Скарбів Підгорецького замку», директор ЛНГМ ім. Бориса Возницького Тарас ВОЗНЯК вважає, що експозиція стане не тільки значною, а й знаковою подією в історії львівського музею, та й не лише його. Упевненість керівника галереї ґрунтується на тому, що вперше від 1939 року публіці покажуть понад дві сотні творів, які колись прикрашали інтер’єри Підгорецького замку.

Нагадаємо, Підгорецький замок — пам’ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і Бароко, яка розташована в селі Підгірці Бродівського району Львівської області. Замок будували в 1635 — 1640-х рр. на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Інтер’єри Підгорецького замку вражали сучасників красою та пишністю. Історія замку давня і дуже непроста. 1997-го завдяки клопотанням громадськості та невтомній праці Бориса Возницького Підгорецький замок передали Львівській галереї мистецтв.

Але сьогодні замок зачинено. Для огляду доступні лише навколишні території та фасад. У галереї розповідають, що колекція Підгорецького замку вважалася найбагатшою на західноукраїнських теренах. Дотепер велика її частина зберігається у фондах кількох музеїв України та Польщі: Львівської галереї мистецтв, Львівського історичного музею, Львівського музею історії релігії, а також — Національного музею у Варшаві, Національного та Історичного музеїв у Кракові, Окружного музею в Тарнові.

На виставці «Скарби Підгорецького замку» експонуватимуть українську частину колекції, і це, зокрема, живописні полотна, скульптурні зображення та зброя. «Цілісна, продумана режисура експозиції з елементами інтерактивності втілить такі аспекти й форми популяризації музейних цінностей, які відповідають сьогоденню», — відзначають у музеї.

Куратор виставки — Оксана Козинкевич. Дизайн експозиції виконає Сергій Петлюк. Оглянути «Скарби Підгорецького замку» запропонують 21 березня. Наразі ж триває підготовка виставки, мета якої — привернути увагу громадськості до плачевного стану визначної пам’ятки архітектури, розмови про відновлення якої, до слова, тривають уже не один десяток років.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів
Газета: 
Рубрика: