Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На варті історії!

Міністерство культури відзначило співробітників СБУ, які знешкодили міжнародну групу контрабандистів — торговців предметами старовини
15 березня, 2017 - 09:56

Фактично, вперше в історії незалежної України знешкоджено таке угруповання злочинців і перекрито канал нелегального вивезення культурних цінностей з України до Західної Європи. Викриття банди означає також, що нарешті можна почати реставрацію славнозвісного «Меча вікінга», який торік контрабандисти намагалися вивезти до Євросоюзу. Під час відзначення співробітників Управління СБУ в Рівненській області меч із чорного та кольорового металу, датований Х століттям, востаннє показали публічно перед реставрацією в Національному науково-дослідному реставраційному центрі України.

Нагадаємо, історія з раритетом розпочалася 1 березня 2016 року, коли естонські митники виявили в одній із вантажівок на кордоні Естонії з Росією меч епохи вікінгів. Знахідку конфіскували, оскільки водій — громадянин Білорусі — не мав дозволу на транспортування артефакту. Експертиза з’ясувала, що мечу — близько тисячі років. Прикметно, що претензії на «Меч вікінга» висунула Росія, й Естонія планувала віддати знахідку їй. Але українські фахівці — насамперед археолог Максим Левада — забили на сполох, заявляючи, що раритет походить з України. Зрештою Україна довела, що меч 2015 року незаконно знайшли на заході країни і нелегально вивезли в РФ.


Символи історичних перемог. Міністр культури Євген Нищук (другий ліворуч) і відзначені співробітники СБУ (праворуч від нього) роздивляються раритетні мечі. Разом із «Мечем вікінга» (на фото — крайній праворуч) у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику продемонстрували відреставровані мечі Х—ХІ століть. Той, що посередині, є мечем каролінгського типу Х століття, він зберігається у Чернігівському обласному історичному музеї імені Василя Тарновського. Третій раритет — давньоруський меч каролінгського типу, який датується Х століттям і зберігається у Національному заповіднику «Хортиця»

 

Коли меч повернувся до України, СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом контрабанди культурних цінностей. І 30 січня цього року співробітники Управління СБУ в Рівненській області затримали групу з п’яти громадян України та двох громадян Білорусі, які безпосередньо причетні до вивезення «Меча вікінга». В ході обшуку у порушників вилучили понад 1000 археологічних предметів, серед них — монети й каблучки, які наразі проходять експертизу.

Як зауважують відзначені представники СБУ, справа не була гласною майже рік. Представникам Служби безпеки вдалося задокументувати факт контрабандного переміщення «Меча вікінга», хоча зазначений вид злочину не є таким, що документується. Особа, яка безпосередньо вчинила контрабанду, повністю визнала свою вину і сьогодні засуджена.

«Це трилер, який закінчився для нас дуже добре, — наголошує міністр культури Євген НИЩУК. — Меч є символом влади й перемоги. І якщо він потрапляє до ворога, це означає поразку. У протистоянні з кремлівською агресією повернення таких символів має велике значення, адже це і повернення історичної правди».

А більше про ситуацію з розкраданням археологічних пам’яток в Україні читайте незабаром на сторінках «Дня».

Марія ПРОКОПЕНКО, фото Артема СЛІПАЧУКА, «День»
Газета: 
Рубрика: