Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Iнкубатор» для художників

У Києві — виставка сучасного мистецтва Ізраїлю
17 березня, 2017 - 09:46
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Сучасне мистецтво намагається осмислити, що відбувається з нами, куди рухаємося, що нас чекає, розставляючи акценти і понятійні мітки в побуті, який ми частенько не помічаємо. Можна по-різному ставитися до «пошуків жанру»; не погоджуватися, або захоплюватися підходом художника до самовираження; не приймати, або освоювати нову техніку і технології, які активно використовуються в ньому; головне — ми, разом з творцями, намагаємося знайти відповіді на свої багаточисельні запитання.

Виставка сучасного мистецтва Ізраїлю, що проходить по 26 березня в Інституті Проблем Сучасного Мистецтва, представляє відеопошуки визнаних і молодих художників цієї країни. Країни, яка давно вже утвердила себе лідером у багатьох галузях: світ із задоволенням використовує її передові технології, дивиться її кіно, слухає музику, їсть прекрасні продукти, читає книги... Цей проект здійснений, завдяки підтримці Посольства держави Ізраїль в Україні та українсько-ізраїльському Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр.

Кожен із представлених на виставці художників ділиться власним досвідом освоєння світу, своєї історії, накопиченим болем і високим ступенем національної ідентичності. Це хвилює всіх, але особливо актуально — для нас, адже ми перебуваємо у складному періоді самовизначення.

У проекті об’єднано сім сучасних художників, серед яких уже визнані не лише в Ізраїлі майстри, але і нові імена — Сигаліт Ландау, Невет Ітсхак, Рен Славін, Мішель Платник, серед початківців — Раїда Адон, Тзіон Абрам Хазан і Тамар Хіршфельд.

«Чорні відео» Тамар Хіршфельд є сусідами з іронічним підходом Невета Ітсхака, зачаровують «Фінікійські танці піску» Сигаліт Ландау, замкнутість і відвертість, сон і дійсність — у Раїди Адон. Філософія одинака, який відповідає за все, у роботах Мішеля Платника.

Роботи надані Tiroche DeLeon Collection і особисто його співорганізатором Сержем Тірошем, відомим ізраїльським колекціонером. Він давно й успішно шукає і відкриває таланти не лише у власній країні, але й по світу. Організований ним «інкубатор» START дає можливість молодим художникам не лише плідно попрацювати та познайомитися з творчістю колег по цеху, але й успішно представляє їх надалі світові.

Цією виставкою і знайомством із самим Сержем Тірошем, українські художники, які у пошуку, вже запрошені до співпраці.

Світлана АГРЕСТ-КОРОТКОВА
Газета: