Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Світ вимагає бойкоту

Німецькі політики заговорили про перегляд рішення ФІФА щодо проведення ЧС-2018 в Росії. Нарешті, зважилися
29 березня, 2017 - 09:44
ФОТО РЕЙТЕР

Лише після масових акцій та арештів учасників антикорупційних протестів у Москві німецькі політики всерйоз почали обговорювати можливість бойкоту Чемпіонату світу з футболу, який наступного року має відбутися в Росії — у країні, яка анексувала Крим і підтримує сепаратистів на Донбасі. Зрештою, в країні, яка активно фінансує світовий тероризм (нині це офіційно намагається довести Україна в Гаазі).

З тих пір як у грудні 2008 року Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) вирішила провести світову першість у РФ, становище громадянського суспільства в цій країні різко погіршилося, заявив у вівторок, 28 березня, уповноважений уряду ФРН з питань співробітництва з Росією Гернот. Разом з тим він нагадав, що перегляд рішення про проведення першості світу в Росії належить до «виключної компетенції ФІФА». У свою чергу, заступник голови фракції ХДС/ХСС у бундестазі Міхаель Фукс зазначив, що країна, в якій не дотримуються елементарні громадянські права, в принципі не повинна проводити будь-які чемпіонати світу. На думку політика, несприятлива ситуація з правами людини та безпекою призведе до того, що багато футбольних уболівальників утримаються від поїздки в Росію на ЧС-2018. Фукс переконаний, що бойкот міжнародних спортивних змагань має бути «рідкісним винятковим випадком», адже Росія вже не перший рік рухається в небезпечному напрямку, порушуючи міжнародне право та права людини, і це «абсолютно неприйнятно», — цитує Міхаеля Фукса dw.com.

Загалом, відсоток тих, хто категорично виступає проти або має намір бойкотувати ЧС у Росії з наближенням мундіалю, суттєво зріс. На початку березня цього року міжнародна організація по боротьбі з корупцією Transparency International провела дослідження на тему довіри вболівальників до ФІФА та їхнього ставлення до проведення ЧС-2018 в Росії. Так, 43% опитаних людей по всьому світу виступили проти Росії як організатора турніру, 39% — схвалили кандидатуру, 18% — не визначилися. Серед незадоволених лідирують Ірландія (71%), Голландія (69%), Великобританія та Швеція (по 68%). У США 47% уболівальників не підтримали Росію.

І якщо більшість уболівальників із усього світу поки що розмірковує, чи їхати на мундіаль до Росії, оперуючи відсутністю у приймаючої сторони суто елементарних норм безпеки та комфорту (безпека на стадіоні, інфраструктура обслуговування, зокрема готелі, ресторани, магазини, аеропорти, заклади культури та дозвілля — все має бути на найвищому рівні), то українські фани просто бояться за своє життя. Адже з десяток українців, якщо розгорнуть національний стяг і заспівають перед стадіоном гімн нашої країни, в РФ можуть розцінюватись як учасники несанкціонованого мітингу. До того ж, наші ультрас, котрі першими вийшли на Майдан і зараз воюють на сході країни, котрі придумали і запустили на цілий світ футбольну пісню про Путіна, безумовно, стануть об’єктом цькувань та переслідувань не лише поліції та спецслужб, а й російських неонацистських рухів. Проте головне в історії з проведенням ЧС з футболу в Росії — інше. Сам факт, що світ, який, до речі, продовжив економічні санкції проти країни-агресора, готовий заплющити очі на «політику добросусідства» господарів «свята футболу», лише підсилюватиме відчуття вседозволеності.

Хоч би як прикро виглядало те, що незважаючи на анексію Криму, підтримку терористів на Донбасі, війну в Сирії, європейських політиків сьогодні більше турбує розгін у Москві несанкціонованого мітингу — головне, як кажуть, результат. Щоб на фініші вистачило «дихання», як кажуть у спорті, «дограти матч» до кінця, тобто все-таки бойкотувати чемпіонат.

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: