Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ваша виставка – обов’язкова для перегляду»

Фотограф із Маріуполя Аліна Комарова — про школу «Дня» як стандарт у професії
31 березня, 2017 - 14:03

31 березня в Маріуполі, у Центрі сучасного мистецтва і культури імені А.І. Куїнджі, урочисто відкриється фотовиставка «Дня». Ще напередодні переглянути експозицію приходили десятки людей, серед них — діти,  військові, журналісти та фоторепортери. Традиційно на виставці маріупольці зможуть проголосувати за свого фаворита, який отримає Приз глядацьких симпатій. Цікаво, що в інших регіонах, де вже була показана виставка, зокрема у Слов’янську, чимало відвідувачів проголосували за роботу «Вцілілий» маріупольського фотографа Аліни Комарової. Роботу Комарової відзначили і на відкритті Фотовиставки «День-2016» у Києві, зокрема представник України у гуманітарній підгрупі в ТКГ, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко окремим призом нагородила двох авторів за вражаючі фото про воїнів-героїв — відзнаки отримали Аліна Комарова за світлину «Вцілілий» та Анастасія Іванова за роботу «Наодинці з другом».

«ВЦІЛІЛИЙ» / ФОТО АЛІНИ КОМАРОВОЇ

Напередодні відкриття виставки «Дня» у Маріуполі ми поспілкувався з Аліною Комаровою (більд-редактором газети «Приазовський робочий», яка багато працює в зоні АТО) про те, як змінилася українська журналістика після війни з Росією, та чому фотовиставку «Дня» вона називає «обов’язковою для перегляду».

— Професіональний фотожурналіст сьогодні, на мою думку, обов’язково хоч один раз повинен попрацювати на передовій. Хоч як би це було страшно, і хоч як би боляче було дивитися на реальну ситуацію, — це потрібно, — говорить Аліна Комарова. — Передова допомагає журналістам відчути суть трагедії і рівень небезпеки... для країни. Крім того, сьогодні дуже важливо максимально фіксувати все, що відбувається на війні, показувати це українцям і всьому світові. У цілому наші колеги нині працюють дуже злагоджено і професійно на фронті. Фотожурналісти в Україні насправді дуже круті. Я раніше багатьох знала, але чимало відкрила для себе по-новому саме тут, в зоні АТО. Вони сміливі, професіонали, працюють на класному міжнародному рівні. Чимало тут тих, хто співпрацює з міжнародними агенціями, — саме вони великою мірою розповідають правду про нашу ситуацію на увесь світ. Більшість з нас паралельно поширює світлини у соціальних мережах, в тому ж «Фейсбуці», тоді це бачать друзі з інших країн. Особливо коли відбувається загострення і коли треба допомога — моральна, організаційна, волонтерська — ми її відчуваємо, в тому числі із-за кордону.

ФОТО АЛІНИ КОМАРОВОЇ

Як робота на війні вплинула в професійному плані особисто на вас?

— Сказати, що я не боюсь працювати на лінії фронту, було б неправдою. Боюсь. Дуже. Знаєте, коли ти працюєш на «нульових» позиціях, то бувають різні ситуації, іноді — елементарно треба все кидати і рятувати власне життя. Тут, на війні, немає значення — чоловік ти чи жінка. У руках камера — а отже, треба працювати. Робота в зоні АТО — неймовірно загартовує, і в професійному, і в громадянському плані.

31 березня у вашому місті Маріуполь відкривається фотовиставка «Дня», де частина експозиції присвячена героям війни. Зокрема там є ваше фото «Вцілілий»...

— Це неймовірно важлива акція. Я беру участь у фотоконкурсах «Дня» давно, з 2003 року. Кілька разів була у числі найкращих нагороджених авторів. Потім мала певну паузу, і ось минулого року подала свої фотографії знову, дякую, що журі помітили і відзначили. Насправді я в захваті від «Дня», адже газета кує найкращі кадри у фотожурналістиці! Я з великою вдячністю згадую нині покійного Леоніда Бакку, більд-редактора, а також Миколу Лазаренка, який нам на початку творчого шляху, а це було років 15 тому, давав важливі поради, проводив семінари... Я вважаю себе певною мірою вихованкою фотошколи «Дня», і дуже ціную газету за те, що фото для вас — це невід’ємна складова композиції, це одне ціле з текстом. На відміну від інших видань, де часто можна зустріти фотографію будь-якого типу, — головне якось нею проілюструвати текст. У вас — все не так. На фото, опубліковані у «Дні», треба рівнятися, вони дуже сильні. А щодо самого фотоконкурсу, то «День» — відкриває людей. Він відкриває нас, фотографів, по-новому, а крім того, відкриває нас Україні і світові. І це дуже круто.

А те, що «День» приїхав спочатку у Слов’янськ, а зараз — у Маріуполь — за це вам великий респект. Знаєте, не кожен політик навіть з охороною готовий сьогодні їхати на схід. А ви приїжджаєте з неймовірно сильною фотовиставкою про Україну. Те, що сьогодні відбувається на сході, для людини, яка живе на «великій мирній землі», — часто страшне і незрозуміле. Для багатьох просто приїхати сюди — подвиг, неймовірно важко з моральної точки зору. Люди читають повідомлення, ці численні зведення війни... і жахаються. Але ж насправді життя тут триває, ми ходимо у школи, на роботу і, зрозуміло, прагнемо якісного культурного відпочинку. Тому приїзд фотовиставки, повірте, стане справжньою подією для міста. Передовсім це важливо для нашої малечі, для школярів. Зараз саме шкільні канікули, тому діти точно масово підуть на виставку. Я неймовірно радію, коли бачу фотографії на вашому сайті, де видно, що малеча Маріуполя... ще до відкриття виставки на неї аж біжить. Але, разом з тим, я абсолютно переконана, що ваша виставка дуже важлива, можна сказати — обов’язкова для перегляду — нашим військовим. Головний редактор «Дня» Лариса Івшина — велика розумниця, що своїми зусиллями робить такі потрібні акції і передовсім везе їх на схід.

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: