Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ловися рибка... велика

Держрибагентство України виступило з низкою законодавчих ініціатив
16 червня, 2017 - 13:38
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Очільник агентства Ярема Ковалів вважає, що створення Фонду підтримки рибного господарства може забезпечити галузі близько 500 мільйонів  гривень на рік. «Ми є номером один у Європі за кількістю водних поверхонь, придатних для розведення риби. Але займаємо менш як 1% у всьому агропромисловому секторі країни. У нас дуже великий потенціал. Наші законодавчі ініціативи спрямовано на те, аби цей потенціал розкрити», — наголошує голова Держрибагентства.

Кошти до фонду надходитимуть з компенсацій, сплачених за дії, які можуть завдати шкоди рибному господарству. «Отже, вже через 3—5 років галузь зможе сама, без державного бюджету, генерувати кошти на розвиток науково-дослідного потенціалу, заселення водоймищ біоресурсами і рибоохорону», — переконаний Ковалів.

Сьогодні в країні нелегально виловлюють близько 60% риби, що надходить на ринок, зазначає очільник агентства «Аби зменшити цей відсоток, ми запровадимо сертифікат походження риби. Він видаватиметься за допомогою сучасної електронної системи видачі документів походження, якої ще немає в жодній з країн Європи, — розповідає Ковалів. — Ми сподіваємося, що вже 2018 року зможемо в пілотному режимі запровадити цю реформу і невдовзі споживач матиме у своєму розпорядженні всю інформацію про рибу, яку купує. Я гадаю, що це опосередковано вплине також на безпеку харчових продуктів».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: