Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«У новому законі прописано далеко не все»

Сьогодні в Одесі відбудеться мітинг проти експлуатації тварин з розважальною метою
8 серпня, 2017 - 12:12
ФОТО UKR.MEDIA

Днями в Одесі тримається спека до 39о С, від якої страждають не лише люди, а й тварини. У суботу запряжений у прогулянкову карету кінь упав просто посеред вулиці у центрі міста. Перехожі поливали тварину водою, обкладали льодом і навіть зробили їй крапельницю. Як повідомляють очевидці, кінь лежав на землі впродовж кількох годин. На допомогу тварині приїхав ветеринар, на місце також викликали поліцію. Врешті-решт коню допомогли піднятися на ноги і відвели до конюшні. Небайдужі одесити відвідали тварину наступного дня.

Як повідомила юристка Громадської ради зоозахисників Одеси Ольга Целінська, активісти подали до поліції заяву за фактом жорстокого поводження з тваринами. За висновком ветеринарного лікаря, кінь постраждав від теплового удару.

На вівторок в Одесі запланований мітинг проти експлуатації тварин з розважальною метою. Активісти підуть під міський департамент екології і рекреаційних зон. Зазначимо, 4 серпня набув чинності закон №5119-1, що посилює відповідальність за знущання над тваринами. Тепер за таке порушення передбачений арешт строком до шести місяців або до трьох років позбавлення волі.

Ольга ЦЕЛIНСЬКА, юристка Громадської ради зоозахисників Одеси:

— Звичайно, суботній випадок нетиповий, адже раніше, якщо щось подібне траплялося, то ми цього не бачили. А тут кінь зомлів у центрі міста на очах у великої кількості людей. Ця історія знайшла відгук у небайдужих людей по всій Україні. Але такий випадок трапляється не вперше: чотири роки тому від роботи у спеку й надмірної експлуатації постраждав кінь тієї ж господарки і, на жаль, загинув. Тоді ніхто не дав ходу розслідуванню.

В Одесі також існує проблема з вуличними фотографами, які експлуатують тварин. Ще у 2013 році одеська міська рада заборонила використовувати диких тварин у фото- та відеозйомці на міських вулицях. 5 серпня ми проводили рейд у парку Горького. Тоді вдалося припинити діяльність пересувного звіринця, а фотографи, що використовували тварин, отримали штрафи.

Якщо небайдужа людина хоче завадити експлуатації тварини на вулиці, вона має викликати поліцію. Але патрулі ще не проінструктовані згідно з новим законом про захист тварин. Наприклад, під час рейду ми на місці вивчали закон разом з поліцією.

У новому законі прописано далеко не все. Наприклад, на Дерибасівській дітей катають на конях, розфарбованих у різні кольори. Немає норми про те, що так робити не можна, але грамотний юрист зможе довести, що це експлуатація тварин.

Варто дивитися на закордонний досвід. У Кракові зараз теж сильна спека, і вони тимчасово заборонили кінним екіпажам возити туристів.

Марія ГЕНИК, Одеса
Газета: 
Рубрика: