Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Переможе найкорисніший

Кияни вдруге розподіляють кошти міста на громадські ініціативи
3 жовтня, 2017 - 10:40

Цього разу 538 авторів подали на розгляд 809 проектів загальною вартістю у понад мільярд гривень, повідомляють на онлайн-платформі «Громадський проект». Для порівняння: бюджет столиці на ініціативи громади у 2017 році становить 100 мільйонів гривень.

Після розгляду та перевірки заявок третину проектів відхилили або відправили на доопрацювання, тож на голосування винесли 564 проекти у 13 категоріях. Лідирують освітні та спортивні ініціативи — це половина усіх поданих заявок.

Переглядати заявки на офіційному сайті «Громадський проект» доволі зручно — їх можна сортувати за типом, вартістю, автором (фізична чи юридична особа), районом і категорією. Можна скористатися й інтерактивною мапою, де позначені усі допущені до голосування аплікації.

Проекти для громадського бюджету-2017 поділяються на великі (вартість — до двох мільйонів гривень) та малі (до 400 тисяч гривень). Перший заступник голови Київської міської держадміністрації Геннадій Пліс розповідає про інші доповнення до процедури: «Електронний збір голосів для перевірки наявності підтримки поданих проектів, що тривав 30 днів, допоміг зекономити час на експертизу 141 проекту, які не зібрали навіть 50—200 голосів підтримки. Ми також маємо громадську бюджетну комісію, яка стала «громадським судом присяжних». Вона була сформована електронним голосуванням киян, складається виключно з громадських об’єднань і уповноважена приймати остаточні рішення щодо скарг від авторів проектів, не згодних з результатами експертизи. Було подано та розглянуто 35 скарг, допущено до голосування 22 проекти. Суттєвим кроком вважаю налагодження партнерства із державними банками «Ощадбанк» та «ПриватБанк» задля безкоштовної можливості участі в електронному голосуванні усіх охочих киян».

Кожен житель столиці може відзначити п’ять проектів, зареєструвавшись за допомогою BankID. Такий спосіб голосування має гарантувати максимально чесний результат. Голосування стартувало 30 вересня і завершиться 30 жовтня. За три доби встигли проголосувати близько семи тисяч людей. Переможців назвуть у середині листопада, а кошти на реалізацію своїх ініціатив вони отримають наступного року.

Дар’я ТРАПЕЗНІКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: