Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Техас хоче співпрацювати з Україною

І його не бентежить сумний досвід Венко
23 травня, 2012 - 00:00

Минулого тижня Єврокомісія зафіксувала погіршення бізнес-клімату в Україні. Як зазначається в робочому документі «Реалізація Європейської політики сусідства в Україні. Прогрес в 2011 році і рекомендації до дій», «економічні оператори повідомляли, що вони стикалися з непередбачуваним регуляторним середовищем, правила якого нечіткі й непослідовно застосовувалися, що мало ефект у вигляді перешкод у розвитку бізнесу». Серед них провідне місце посідає тиск з боку всіляких органів влади (податкової служби, митниці, міліції, прокуратури, СБУ), а також корупції і проблеми з верховенством права. Тим часом Президент України Віктор Янукович далеко не у всьому згоден з висновками Єврокомісії. На зустрічі з представниками Міжнародного клубу парламентаріїв та експертів «ЄС—Україна» він зазначав, що тиск на бізнес за ці роки скоротився на 5,5%, а кількість регуляторних актів — на 90%.

Цікаво, що ці ж суперечливі погляди висловлювалися на конференції «Україна — Техас. Шляхи майбутньої співпраці», що її проводили тими ж днями в Києві Міжнародний фонд Блейзера та американсько-українська ділова рада. Щоправда, сам факт її проведення в Києві у дні, коли було стільки розмов про ізоляцію і блокаду України, свідчить про те, що становище нашої країни не таке вже й погане. Майкл Блейзер, відомий американський бізнесмен, інвестор, благодійник і філантроп, президент Міжнародної інвестиційної компанії SigmaBleyzer, відкриваючи дискусію, охарактеризував штат Техас як дивовижне місце на землі, де надзвичайно доброзичливе бізнес-середовище. При цьому Блейзер зазначив, що техасців дуже цікавить Україна і вони вірять, що наша країна й надалі розвиватиметься. Отже, з нею можна й потрібно мати справу. «Я вважаю, — сказав він, — що Україна зробила великий крок уперед на шляху прогресу, зокрема щодо поліпшення бізнес-середовища. Але якщо ви хочете, аби ваші люди жили щасливо, в достатку, то вам необхідно забезпечити ще й сприятливий клімат для інвестицій, які створюють багатство, і відстояти свою енергетичну незалежність».

Досвіду Техасу в поліпшенні ділового клімату і підтриманні економічного зростання була присвячена доповідь на конференції члена палати представників штату Техас Тена Паркера. Він докладно розповів про потенціал рідного штату, про те, що було зроблено там для диверсифікації економіки, створення нових робочих місць, і закликав відкрити двері можливостей для співпраці між Україною і Техасом, в якого 14-а найбільша економіка у світі. Паркер бачить можливості для співпраці з Україною в найрізноманітніших сферах — від енергетики і, зокрема, видобутку сланцевого газу до аграрної сфери. Він поділився техаськими секретами залучення інвестицій і розвитку передових технологій. У цьому штаті не існує податку на доходи корпорацій, а регуляторну роль уряду мінімізовано. «Це забезпечило нам колосальний економічний успіх, — каже Паркер і продовжує: — Ми визнаємо, що державне регулювання необхідне, але в мінімальному обсязі. До того ж воно має бути прогнозованим, аби бізнес завжди знав правила роботи».

Відчувалося, що готовність Тена Паркера очолити похід техаських інвесторів і технологів в Україну, де нині критично важливим є досвід техасців, які першими у світі навчилися добувати сланцевий газ, зростає з кожною хвилиною і з кожним сказаним на конференції словом. Але тут настав час для запитань, і з зали розповіли про історію компанії Венко, яка теж із Техасу і якій не дали здійснити в Україні її проект видобутку нафти та газу у шельфі Чорного моря. Один уряд підписав відповідний договір, інший його скасував, а коли старий уряд знову повернувся до влади, то пообіцяв відновити співпрацю, але так і не зробив цього. То чи ж варто іншим підприємцям з Техасу сподіватися на сприятливий, такий, як на їхній батьківщині, бізнес-клімат в Україні і випробовувати долю?

Слід сказати, що запитання земляка явно збентежило Блейзера, який, мабуть, не міг собі уявити, що розмова в Києві набуде такого обороту. Бізнесмен погодився, що в Україні ще залишаються серйозні проблеми в регулюванні підприємницької діяльності та інвестиційного клімату, але все ж знайшов і переконливий контраргумент. За словами Блейзера, його компанія прийшла в Україну вже багато років тому і не стикалася і не стикається з непереборними труднощами. Так, працювати тут не просто, але все ж, як сказав Блейзер, можна й потрібно.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: