Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На честь Леонтовича

У Вінниці вперше проведуть всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва
5 грудня, 2017 - 11:56

З 11 по 13 грудня з нагоди 140-річчя від дня народження видатного композитора Миколи Леонтовича у Вінницькому обласному музично-драматичному театрі відбудеться Перший фестиваль хорового мистецтва. Творчість Леонтовича представлятимуть учнівські, студентські, аматорські та професійні хорові колективи з різних міст України. Той, який виступить найкраще, отримає премію імені Миколи Леонтовича в галузі культури і мистецтв. А це 20 тисяч гривень.

«На сьогодні ми отримали заявки на участь у фестивалі від колективів Вінницької та сусідніх областей, також чекаємо хорові капели з Одеси та Харкова. Лауреатами премії можуть стати як хорові колективи, так і окремі композитори. Раді будемо бачити на фестивалі українськихтворців музики, які прославляють творчість Леонтовича, зокрема Лесю Дичко, Мирослава Скорика та інших, — коментує директор департаменту культури Вінницької ОДА Станіслав Городинський. — Фестиваль плануємо проводити один раз на п’ять років з нагоди пам’ятної дати в житті Леонтовича. Цього року в ньому візьмуть участь діти з музичних та загальноосвітніх шкіл, які пройшли відбірні тури. Відбирали найкращих і серед аматорських колективів. Словом, Вінниччина співатиме Леонтовича від малого і до великого».

У рамках проведення фестивалю хорового мистецтва імені Миколи Леонтовича у Вінниці відбудуться творчі зустрічі, обговорення, виставки та презентації. 13 грудня на малій батьківщині композитора у селі Марківці Теплицького району відкриють «Діброву Леонтовича» та встановлять кам’яні скульптури, які виконали на його честь. Також на базі тамтешнього сільського музею відбудеться науково-практична конференція, на якій представлять документи із фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені Вернадського, державних архівів Вінницької та Хмельницької областей та приватних колекцій, пов’язані з ім’ям Миколи Леонтовича та його родини. Вхід на всі події, які відбудуться у рамках фестивалю, вільний.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: