Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дитбудинки змінюють профіль

Київрада затвердила план реформування інтернатних закладів
20 грудня, 2017 - 12:01
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Європейський підхід «діти мають виховуватись у родині або наближених до неї формах» поступово приймають і в Україні. Ухвалений регіональний план деінституціалізації дитячих інтернатів якраз орієнтує місцеву владу на надання  дітям і родинам загалом підтримки у вигляді соціальних послуг.

Київський «шлях до реформ» є частиною спільного проекту Міністерства соціальної політики та Світового банку, присвяченого модернізації соціальної підтримки населення. Катерина ПЕТРИНА, старший спеціаліст з питань соцзахисту населення офісу Світового банку в Україні, зазначила, що подібні плани вже розробляються для Київської, Чернігівської, Одеської, Закарпатської та Тернопільської областей. На реформу інтернатних закладів буде витрачено близько 30 мільйонів гривень.

Володимир МАРТИНЮК, головний дитячий невролог МОЗ, експерт проекту з реформування інтернатів, наголошує: «Йдеться не про закриття інтернатів, а про перепрофілювання та осучаснення. У цих «дитячих ГУЛАГах» держава лише годувала малюків, але не робила їх повноцінними членами суспільства. Сьогодні ми розуміємо, що дитина мусить по максимуму знаходитись в сім’ї, адже без цього за рік-два вона вже не може повноцінно соціалізуватись».

На базі перепрофільованих закладів створюватимуть групи медико-соціальної реабілітації, відділення паліативної допомоги для дітей чи короткочасного перебування перед переходом до сімейної форми виховання. За програмою раннього втручання батьків вчитимуть максимально розвивати здібності малюка з урахуванням проблем зі здоров’ям. Передбачено впровадження скринінгових програм та інших профілактичних заходів, а також соціальної педіатрії, яка в перспективі допоможе дітям з інвалідністю стати самостійнішими й обрати професію.

Втілення положень плану вже розпочалося у спеціальній школі-інтернаті №26, після свят естафету прийме дитячий будинок «Малятко». Всього у пілотному етапі проекту візьмуть участь сім із 26 київських закладів. Експерти відзначили серйозну роботу місцевої влади, яка вкладає кошти в альтернативні послуги для дітей та родин і запроваджує превентивні заходи. Вони впевнені: за успішним зразком закладів, реформованих коштом Світового банку, до 2025 року Київ зможе успішно трансформувати й інші.

Дар’я ТРАПЕЗНІКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: