Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

17 травня, 2012 - 00:00

На Тернопільщині відзначили 10-річчя канонізації Преподобного Амфілохія Почаївського

Ця ювілейна дата зібрала тисячі прочан з усіх куточків нашої держави, інших країн у Свято-Успенській Почаївській лаврі, що в Кременецькому районі на Тернопільщині, де він ніс свій чернечий подвиг і де спочивають його святі мощі. З 10-го до 13 травня в Почаєві й на малій батьківщині Святого — в Малій Іловиці Шумського району відбулися святкові Божественні Літургії, молебні та хресний хід із Чудотворною іконою Божої Матері і святими мощами навколо Свято-Успенської Почаївської лаври, в яких взяли участь архієреї, інші представники духовенства Української православної церкви й з інших країн. У суботу, 12 травня, в небі над Почаївською лаврою можна було споглядати великий білий хрест із хмар. Таких же три хрести являлися рівно десять років тому, під час канонізації святого. Також про чудесне знамення в Малій Іловиці повідомила прес-служба Тернопільсько-Бучацької єпархії УПЦ КП. Старець спочив у Бозі 1 січня 1971 року, і ще живуть люди, котрі пам’ятають подвижника Свято-Успенської Почаївської лаври, який лікував хворих молитвами, маючи дар прозорливості та чудотворства. Надія Федорівна Харчук у середині 1950-х років юною дівчиною разом з подругою прибирали келію та каплицю на території Почаївської лаври, де святий старець приймав нужденних. «Преподобний був доброю, смиренною людиною. До нього дуже багато приїздило хворих. Ті, що прибували здалека, жили в Лаврі», — розповіла «Дню» пані Надія. І в Почаїв, і в Малу Іловицю, де народився святий Амфілохій, а згодом — де він жив, допомагаючи хворим, їхали з усього СРСР. Та й тепер на його могилі на монастирському кладовищі й біля мощей у Свято-Успенській Почаївській лаврі люди зцілюються від недуг, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Нове устаткування «Дніпроспецсталі» полегшило дихання запорожцям

В одному з виробничих цехів електрометалургійного заводу «Дніпроспецсталь» (Запоріжжя) відбулося відкриття нового комплексу пилегазоочисного обладнання. За словами спеціалістів підприємства, до початку будівництва газоочисних споруд сталеплавильний цех здійснював викиди в обсязі 1 676,382 тонни, а після введення в експлуатацію нового обладнання викиди становитимуть 571,61 тонни. Кінцевим результатом проекту стане забезпечення загального рівня викидів в атмосферу менше 20 мг/Нм3 суспендованих твердих часток, недиференційованих за складом. Старі газоочисні установки третього сталеплавильного цеху «Дніпроспецсталі» введено в експлуатацію ще в 1970-х роках, і на сьогодні вони були не в змозі забезпечити виконання екологічних вимог держави до ступеню очищення технологічних газів, що утворюються при експлуатації сталеплавильних агрегатів. Ця обставина і спонукала підприємство розпочати будувати нову, сучасну газоочистку. Нагадаємо, що Запоріжжя — один із найбільших індустріальних центрів України, де зосереджено багато великих металургійних підприємств зі шкідливим для природного середовища виробництвом («Запоріжсталь», «Запорожкокс», алюмінієвий комбінат та інші). Тому питанням екології городяни завжди приділяли особливу увагу, вважаючи їх найбільш пріоритетними для розвитку міста, повідомляє Андрій ГАЙДАЙ, Запоріжжя.

Діти хочуть бути рятувальниками

Наприкінці літа на Волині відбудуться всеукраїнські змаганні юних рятувальників. Сьогодні в містах України проходять відбірні конкурси, за підсумками яких переможці поїдуть представляти свій регіон. Такий відбувся у Києві: за результатами IV Київського міського збору-змагання юних рятувальників «Школа безпеки» команда ліцею № 208 Дніпровського району столиці представлятиме місто Київ у Волинській області. Друге місце посіла команда Деснянського району, а серед старших призові загальнокомандні місця розподілилися так — переможцями стала команда Деснянського району столиці, друге місце — за школярами Подільського району, третє — за юними рятувальниками Дніпровського району Києва. Збір було ініційовано активістами Київського міського відділення Всеукраїнського суспільного дитячого руху «Школа безпеки». До складу команди дорослих, які підготували змагання для юних киян, увійшли фахівці головного територіального управління МНС України в Києві, Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА, Головного управління освіти і науки КМДА та ін. Партнером збору юних рятувальників Києва виступила Група компаній «Фокстрот» з власним соціальним проектом «Школа безпеки» під девізом «Комфортно там, де безпечно» в рамках стратегії корпоративної соціальної відповідальності бізнесу. Те, що ініціатива дорослих — навчати дітей правилам безпеки — є актуальною, доводить статистика: 2011 року різні отруєння, дорожньо-транспортні пригоди, випадкові і навмисні ушкодження, пожежі, нещасні випадки на воді, аварії та травми в побуті забрали життя понад 41 000 українців, з них 1016 дітей віком до 14 років, повідомляє Алевтина БЕЛЕЦЬКА.

В Ірпені відбудеться ІІІ Євангельський собор

28 травня в Ірпені, що неподалік від Києва, розпочне роботу ІІІ Євангельський собор. Таке зібрання відбувається щороку напередодні П’ятдесятниці, як ще кажуть — Зелених свят, коли християни святкують сходження Святого Духа, народження Христової Церкви та відкритого проповідування Євангелія. Цьогорічне — присвячено обговоренню питань, які нині постали перед Церквою. До участі запрошено представників різних конфесій — духовні особи та миряни — із України, Росії, Білорусі й Середньої Азії. Роботу ІІІ Євангельського собору буде побудовано довкола трьох основних напрямків: розвиток помісних спільнот, відносини Церкви із суспільством та актуальні богословські питання. Зважаючи на це, запропоновано робоче формулювання теми події: «Церква. Суспільство. Ідентичність». Собор триватиме до 1 червня включно, повідомляє Надія ТИСЯЧНА, «День».

Діти із ДЦП збираються на море

Благодійний фонд «Богуслав» звертається до всіх небайдужих людей допомогти дітям та молоді з діагнозом ДЦП поїхати цього літа для оздоровлення на море. Благодійний проект називається «Назустріч морю». «Декілька років поспіль фонд опікується хворими дітьми з громадської організації інвалідів «Першоцвіт» Богуславського району Київської області. На плечі батьків таких хворих дітей, забутих державою та людьми, лягають всі тяготи виживання в сучасних умовах. Цим дітям вкрай необхідне лікування та відпочинок», — розповіла «Дню» директор фонду «Богуслав» Валентина Бевз. Завдяки допомозі небайдужих людей, такі сім’ї мають можливість протягом 10 днів у червні та вересні 2012 року оздоровитися в санаторії «Борисфен» м. Очаків Миколаївської області. На дітей чекатиме комфортабельний двомісний номер із зручностями, п’ятиразове харчування, чудовий парк, тепле море. Все — спеціально для повноцінного відпочинку та лікування хворих дітей та їхніх батьків. Фонд «Богуслав» сподівається на підтримку акції «Назустріч морю» громадськості і бізнесу. Вартість 10-денної путівки на двох дітей та супроводжуючого — 3 тисячі гривень. Благодійні внески Фонд просить перераховувати на поточний рахунок Благодійної організації «Благодійний фонд «Богуслав», № 260063013601 в АТ «Банк Богуслав» МФО 380322 (ЕДРПОУ 35669465) з поміткою «Безповоротна фінансова допомога на благодійний проект «Назустріч морю», повідомляє Оксана МИКОЛЮК, «День».

Газета: 
Рубрика: