Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Навіть нуль градусів – це небезпечно»

У Києві відкривають пункти обігріву, але знайти притулок в холоди безхатченкам складно
16 січня, 2018 - 10:38
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Iз 15 січня у столиці мають працювати близько 30 пунктів обігріву. Про це «Громадському радіо» розповів директор Департаменту соціальної політики Київської міської держадміністрації Юрій Крикунов. Він зазначив, що офіційно пункти обігріву відкриваються, коли температура знижується до -20°C, але оскільки ця зима не така, як звичайно, то нинішня температура, а це близько -10°C, доволі низька, щоб такі заклади запрацювали.

У Департаменті соціальної політики КМДА «Дню» зауважили, що пункти обігріву, що їм підпорядковуються і розташовуються при територіальних центрах соціального обслуговування, функціонують з 1 грудня. На сайті департаменту є їхній перелік, у цих місцях можна погрітися, випити чаю з печивом. Майже всі такі заклади працюють у будні, з дев’ятої ранку до шостої вечора. Виняток — точка у Шевченківському районі, на вулиці Ванди Василевської, 11 А, та у Деснянському, на Вікентія Беретті, 18 (вона, щоправда, діє цілодобово лише у періоди низьких температур). Також є пункти обігріву при Департаменті міського благоустрою. Вони, пояснили у КМДА, починають працювати при -10°C. У морози додаткові пункти обігріву відкриваються за сприяння управлінь соціального захисту на базі ЖЕКів.

«З одного боку, цієї зими простіше, бо ще не було дуже низьких температур. З іншого, це відстрочило відкриття пунктів обігріву. А для здоров’я навіть нуль градусів є небезпечною температурою», — говорить Юрій Ліфансе, голова Спільноти святого Егідія в Києві, яка, зокрема, допомагає бездомним.

Юрій звертає увагу, що найбільша загроза чекає на безпритульних вночі, коли особливо холодно і небезпечно, а більшість пунктів обігріву закриті. На його думку, важливо, щоб у Києві існувало хоча б десять цілодобових пунктів обігріву. Торік Спільнота святого Егідія в Києві нарахувала близько десяти людей, загиблих під час холодів.

До речі, минулими вихідними на території Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги знайшли тіло бездомної людини. У лікарні коментують, що загиблий не звертався до них по допомогу. Юрій Ліфансе коментує: «Людина ніби й не зверталася до лікарні, але це не перший випадок, коли хтось гине на території цього закладу, що мені видається дивним. Лікарня не може усуватися від відповідальності за свою територію».

Зараз учасники Спільноти святого Егідія чотири рази на тиждень виходять на вулиці, щоб принести вечерю і гарячий чай бездомним, збирають для них одяг і ліки. А коли температура сягає -10°C, щодня перевіряють, хто залишається на вулиці, роздають безхатченкам адреси пунктів обігріву, перевіряють, чи працюють вони. Юрій акцентує, що виявляти небайдужість має усе суспільство: «Роздрукувати адреси пунктів обігріву і роздати їх може кожна людина. Кожен може, хоча б коли -10°C, не виганяти людину зі свого під’їзду, щоб не наражати її на смертельну небезпеку».

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: