Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тичина і музика

27 січня розпочнеться свято з нагоди дня народження знаного поета
25 січня, 2018 - 11:36

Цьогоріч Павлу Григоровичу Тичині минуло б 127 років. Нагадаємо, майбутній поет народився у селі Піски на Чернігівщині. Походив зі старовинного козацького роду (його пращур, за родинним переказом, був полковником у Богдана Хмельницького). Батько майбутнього поета був сільським дяком — вчителем «школи грамоти». Сім’я була багатодітна (народилося 13, зіп’ялося на ноги 9 дітей). Змалку Павло виявив хист до музики, малювання і віршування...

У галузі поезії, прози, публіцистики, а також у науково-критичних працях Павло Тичина виявив себе одним із найосвіченіших письменників у колишньому СРСР, чия ерудиція охоплювала суміжні з літературою види мистецтва — музику і живопис. Павло Григорович чудово грав на кларнеті, та й у словах вловлював особливе, музичне звучання. Можливо, тому так легко давалося йому вивчення іноземних мов (він вільно володів п’ятнадцятьма!).

Саме народному пісенному багатству буде присвячено концерт з нагоди дня народження поета. У Літературно-меморіальному музеї-квартирі П.Г. Тичини виступлять: народний театр фольклорної пісні «Дивина» (Юлія Куліненко, Каріна Поліщук), Анастасія Решетняк (бандура), Олександра Стецюк (альт) та Амелія Підлісна (сопрано).

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: