Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

П’ять сотих від норми

Чому торік Україна створила критично мало заповідних зон
25 січня, 2018 - 11:57
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Як повідомляють експерти міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», за 2017 рік в Україні створено рекордно низьку кількість об’єктів природно-заповідного фонду — всього 0,05% від необхідної норми. Відповідно до Стратегії регіонального розвитку України, до 2021 року у нас має бути понад дев’ять тисяч гектарів заповідних територій та об’єктів, це 15% від площі держави. Утім, протягом минулого року нові заповідні об’єкти з’явилися лише в десяти областях, зазначає еколог «ЕПЛ» Олексій ВАСИЛЮК. Найактивнішими були Тернопільська, Вінницька та Сумська області. Успіхом активісти вважають появу трьох великих заказників для охорони пралісів на Закарпатті.

Раніше так само не помічалося великої активності у створенні нових об’єктів ПЗФ. Приміром, два роки тому їх з’явилося лише 3,4% від необхідної норми. Але минулий рік став рекордно провальним. Як писав «День», 2017 року на Київщині з’явилося десять нових об’єктів, та сім із них — це вікові дерева або невеликі джерельця. Від цього площа заповідних територій суттєво не збільшується, а чиновники департаменту екології Київської облдержадміністрації ще й «підробили» тут, підготувавши проектну документацію за завищеними цінами. Є випадки, коли мільйони гривень надаються на встановлення меж наявного об’єкта ПЗФ, але документи лежать без руху. Тож гроші викидаються на вітер.

«Робота зі створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду є непростим завданням, — пояснює Олексій Василюк. — Проте вирішальними стають два чинники: відсутність розуміння на місцях та відсутність державної підтримки цієї справи. Більшість областей не створили жодної природоохоронної території. У багатьох регіонах науковці подали пропозиції щодо створення нових територій ПЗФ, обласними радами та указами Президента затверджено переліки проектованих ПЗФ, які резервуються для заповідання. Зведення, яке підготували фахівці НАН України, показало, що тільки в областях степової зони України відомо понад три тисячі обґрунтувань на створення нових територій природно-заповідного фонду. Реалізація цих пропозицій могла б збільшити площу існуючих заповідних територій принаймні удвічі. Проте цього не відбувається».

На думку еколога, одна з причин повільного розвитку заповідної справи — ліквідація територіальних органів Міністерства екології та природних ресурсів, яких досі не відновили після адмінреформи 2013 року. А екологічні департаменти обласних адміністрацій, котрі мали б підхопити естафету, займаються охороною довкілля не зовсім відповідально.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: