Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вінницькі лікарні починає перевіряти «громадський ревізор»

Основна увага — до проведення закупівель та розподілу коштів місцевих бюджетів
31 січня, 2018 - 11:44
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Представники чотирьох громадських організацій протестують якість надання медичних послуг у десяти найбільших лікарнях обласного та міського підпорядкування. Як каже координатор проекту «Громадський ревізор»стартує з лікарень Вінниці Олена ГУМЕННА, під час перевірки увага звертатиметься в першу чергу на проведення неефективних закупівель та на нераціональний розподіл коштів місцевих бюджетів при фінансуванні галузі.

«Торік українське дослідницьке агентство Umbrella Research провело опитування серед пацієнтів вінницьких лікарень і представило не надто втішні результати. Тому ми вирішили детальніше дослідити цю проблему і допомогти нашим лікарням стати кращими, поліпшити якість надання своїх послуг та здійснювати державні закупівлі, — пояснює Олена Гуменна. — На першому етапі проекту було розроблено методологію оцінки лікувальних закладів, яка складається з трьох основних блоків: якість надання медичних послуг, доступність лікувально-профілактичних закладів для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення, прозорість проведення публічних закупівель та раціональне використання благодійних внесків».

До проекту потрапили — Вінницька обласна клінічна лікарня ім. Пирогова, Вінницька обласна дитяча лікарня, Подільський центр онкології, Вінницький обласний ендокринологічний диспансер, Вінницька обласна психоневрологічна лікарня імені  Ющенка, Вінницький центр серцево-судинної патології, Міська лікарня швидкої медичної допомоги, Міські лікарні №1 та №2, а також Центр первинної медико-санітарної допомога №2. Для «ревізії» медичні заклади обирали за кількома критеріями: найбільша кількість ліжкомісць, найбільша кількість працівників, їхніми послугами користуються пацієнти з Вінниці та області, заклади здійснюють найбільше закупівель за бюджетні кошти та збирають найбільшу суму благодійних внесків.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: