Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У «режимі очікування»

В Одесі тривають перипетії, пов’язані з (не)призначенням нового дире-ктора Художнього музею
6 березня, 2018 - 16:10

Нагадаємо, у грудні минулого року конкурс на посаду директора Одеського художнього музею з перевагою в один голос виграв відомий художник Олександр Ройтбурд. Та минуло вже кілька місяців, а Ройтбурд усе ще офіційно не призначений, а музей досі не має директора.

Згідно з Законом про культуру, директора комунального закладу має призначати той, хто проводить конкурс, але за Законом про місцеве самоврядування на посади в комунальних підприємствах, яким є Одеський художній музей, керівника призначає Одеська обласна державна адміністрація.

Кілька днів тому постійна комісія Одеської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури і туризму відмовила Олександу Ройтбурду в рекомендації на посаду. Кілька одеських депутатів виступили проти цього призначення. Наприклад, депутат Віталій Саутенков вважає Ройтбурда некомпетентним у цій сфері. На своїй сторінці у Фейсбуці він пише: «…посаду директора такого важливого для всієї області установи повинна займати людина господарська, розважлива, холоднокровна і найголовніше — не заангажована на користь тих чи інших політичних сил. Мистецтво і культура вище політики».

На противагу цьому, український акт-критик Костянтин Дорошенко пише: «Голова наглядової ради ЦСМ Сороса в Одесі, директор Галереї Марата Гельмана в Києві, куратор великої кількості мистецьких проектів — це лише частина менеджерського досвіду Олександра Ройтбурда. Ті, хто намагається обґрунтувати боротьбу проти його призначення директором Одеського художнього музею відсутністю адміністративного досвіду — звичайні брехуни… Спроби зірвати результати конкурсу і не допустити Ройтбурда до посади, на яку він обраний, вважаю саботажем закону, політичним та особистим цькуванням, якому наше культурне співтовариство і держава повинні протистояти».

Президент фонду UART Cергій Осипенко також висловлюється на підтримку цього призначення: «Ситуацію, що склалася навколо призначення Олександр Ройтбурда на посаду директора Одеського художнього музею, вважаю яскравим прикладом того, як совкове минуле і недалеке теперішнє чинить опір приходу прогресивності і «свіжої крові»…

Підтримує Олександра Ройтбурда і поет Борис Херсонський: «..У нас ніколи не вийде зруйнувати будь-які замшілі прогнилі структури. Витрачати на це душевні сили абсолютно безглуздо. Потрібно будувати поруч (чим далі — тим краще) щось нове, більш привабливе і життєздатне. І пам'ятати, що в це нове ніхто не вкладе і ламаного гроша. А ми можемо інвестувати ентузіазм і талант при наявності того й іншого».

Координатор проекту розвитку Одеського художнього музею «Museum for change» Олександра Ковальчук розповіла «Дню», що наразі ні проект, ні музей не мають достатніх повноважень для злагодженої роботи. І проект про це дуже чітко говорить. Скоріш за все, саме тому фонд проекту досі не отримував пропозицій про допомогу. Тому все залежить від департаменту культури  та облради.

«Ми впевнені у тому, що на прохання допомоги — знайдемо охочих допомогти, — каже О. Ковальчук.— Ми вважаємо, що будівля музею наче сама натякає, що так довго тривати не може, що потрібен новий директор та новий підхід до лобіювання необхідного для музею. Ми сподіваємось що здоровий глузд переможе та Ройтбурда призначать. Це шанс для музею та для Одеси. Обвинувачення опонентів безглузді та перебувають на рівні пліток, що навіть неприємно коментувати. Нам здається, що цю ситуацію просто використовують для збільшення власної популярності посеред виборців з консервативними життєвими поглядами. Тож вічне питання: прогрес або консерватизм»?

За іронією долі, тими ж днями, коли Ройтбурда не підтримали в комісії, у Одесі погіршилась погода — стався рясний снігопад, через який дах музею почав протікати (за словами працівників музею, так відбувається щоразу, коли відбуваються опади). Фото пластмасових відер, розставлених по підлозі музею, на стінах якого — полотна Айвазовського, Куїнджі, Врубеля, Левітана… буквально сколихнуло український Фейсбук. У підсумку, команда музею влаштувала благодійний захід і зібрала 6700 грн. на ремонт. Але використати ці гроші неможливо, адже без директора і дозволу відповідних структур робота стоїть.

Разом із тим, незважаючи на те, що під час засідання ще однієї комісії (комісії з питань власності) тривали суперечки, комісія зазначила, що підстав не виносити на сесію обласної ради кандидатуру О.Ройтбурда на посаду директора Художнього музею немає.

Сесія мала відбутись 7 березня, але у зв’язку з погодними колізіями її перенесли на тиждень.

Христина ПЕТРЕНКО, Одеса
Рубрика: