Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Або говорити правду, або мовчати»

8 травня, 2012 - 00:00
ЮРІЙ ЧОРНОМОРЕЦЬ

Цьогорічний переможець премії ім. Блаженного Івана Павла ІІ — богослов Юрій Чорноморець. Серед лауреатів — журналіст «Дня» Надія Тисячна.

Цими днями названо переможця премії ім. Блаженного Івана Павла ІІ 2012 року, яку торік заснувала Релігійно-інформаційна служба України на честь видатного Понтифіка. Ним став богослов, публіцист Юрій Чорноморець.

— Для мене завжди був важливим принцип: або говорити правду, або мовчати, — сказав Юрій ЧОРНОМОРЕЦЬ на церемонії вручення відзнаки. — Я знаю, що міг помилятися в якихось оцінках, міг бути занадто ідеалістом, але завжди намагався уникати власне церковного піару. Однак потрібно бути ще радикальнішим — потрібно говорити позитивну правду. Це мій досвід останніх років. Коли ви критикуєте політиків чи освітян, є шанс, що та чи інша ситуація може змінитися. Церква ж критики не враховує. Тому потрібно не применшувати негативу в Церкві, а примножувати позитив: робити позитивні репортажі, брати позитивні інтерв’ю, адже в Церкві чимало глибоких людей. Спочатку їх читатимуть «професійні» читаті, приміром РІСУ, а потім усі. От приклад із Блаженнійшим Любомиром (Гузаром). Спершу він був цікавий лише греко-католикам, тепер — більшості українців.

Як зазначив директор РІСУ Тарас АНТОШЕВСЬКИЙ, цьогоріч журі відібрало 19 із-понад 30 кандидатів у номінанти на премію. Основним критерієм для визначення переможця було органічне поєднання в одній особі релігійних переконань, творчості та життєвої позиції. За результатами голосування з-поміж цих осіб було визначено переможця (власне, Юрія Чорноморця) і трьох номінантів. Серед них — Артем Скоропадський, кореспондент газети «Комерсант»; Віталій Портников, публіцист, ведучий телеканалу ТВі, і Надія Тисячна, журналістка газети «День».

— Цих людей відзначає цілісність професійної та громадянської позиції, — зазначив, представляючи лауреатів, член журі, доктор філософських наук Михайло ЧЕРЕНКОВ. — Їм вдалося привернути увагу сучасників, які намагаються знайти в релігії лише скандал, до того, що релігія може відігравати вагому роль у процесі національного відродження, демократичного становлення й у розбудові громадянського суспільства.

— Кожен голосував за того, за кого хотів, — продовжив ще один член журі, керівник інтернет-проекту «Історична правда» Вахтанг КІПІАНІ. — Але щоразу, отримуючи розсилку з попередніми результатами, я розумів, що ми (17 членів журі. — Ред.) дивимося на першу п’ятірку чи сімку провідних релігійних журналістів майже однаково. Бо всі читаємо «Комерсант», УНІАН, «День», РІСУ, дивимося ТВі... (Зрештою, не так багато ЗМІ, де є розділ «Релігія»). Таким чином, утворилася своєрідна соціальна мережа експертів — така неформальна, але дуже реальна, дієва.

Окремо було згадано тих, хто вже відійшов у кращий світ, але свого часу зробив багато для розвитку релігійної журналістики. А саме: неперевершену Клару Гудзик, багаторічного автора «Дня», та Аллу Дмитрук, першого головного редактора порталу «Релігія в Україні».

Переможець премії ім. Блаженного Івана Павла II 2012 року, як і лауреати, одержав чимало подарунків, але, вочевидь, найголовніше — він поїде в подорож «Слідами Івана Павла II» (Польща, Австрія та Італія).

ДОВІДКА «Дня»

Премію ім. Блаженного Івана Павла II започаткувала редакція РІСУ 3 травня 2011 року — для відзначення українських журналістів за найкращий матеріал або серію матеріалів, присвячених різним аспектам релігійного життя в Україні та світі. Премія є щорічною та понадконфесійною.

Номінантами на премію є журналісти, публіцисти, які працюють у різних жанрах журналістики (новини, репортажі, журналістські розслідування, аналітика, колумністика), типах ЗМІ (преса, радіо, телебачення, Інтернет) і блогери. Минулоріч преможцем стала журналістка газети «Дзеркало тижня» Катерина Щоткіна.

Антоніна КРУШЕЛЬНИЦЬКА
Газета: 
Рубрика: