Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Між минулим і сьогоденням

17 травня у Музеї сучасного мистецтва України відкриється виставка «Киев — родина, звучавшая во сне»
17 травня, 2018 - 09:21
ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ВИСТАВКИ

Назва вернісажу народилась із перефразованого вірша легендарного киянина, актора, співака, кумира ХХ ст. Олександра Вертинського.

Теми, які можна побачити на експозиції — про рідне місто, почуття, історичний пласт традицій, минуле і сьогодення.

Кожен з нас має власні спогади про рідне місто, де пройшли найважливіші роки життя. Саме ці спогади зігрівають душу, наповнюють теплою хвилею, що несе нас туди, де завжди тепло і затишно — в нашу глибинну пам’ять.

Цей проект поєднує роботи з власної колекції з творами киянки Лариси Пуханової та Вадима Жуковського.

Твори Пуханової називають містичними і загадковими. Місто і особистість, архітектурні нюанси, деяка незавершеність дають змогу глядачеві осмислювати картини, занурюючись в таємниці творчості. Лариса закінчила Київській державний художній інститут, член Національної спілки художників України. На її рахунку — кілька десятків виставок. Дванадцять робіт художниці містяться в Національному художньому музеї України. Збірки її творів зберігаються у фонді Міністерства культури України, фонді Спілки художників України, колекції «Градобанку», приватних колекціях Німеччини, Ізраїлю, Канади, США, Чехії, Словаччини, України...

Вадим Жуковський — випускник Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. На його творчому рахунку — 10 персональних та 30 спільних виставок. Скульптора майстра граціозно пластична, відтворює настрій, емоції і рух. Філософське осмислення дійсності, різноманітність способів і форм буття, світ свідомості і природи, внутрішнє і зовнішнє — все це закладено у символізмі образів майстра, який скрупульозно працює з бронзою, мармуром, деревом, каменем. З його рук народжуються творіння, насичені художньою та емоційною виразністю.

Любов до Києва демонструють також роботи з музейної колекції Любові Рапопорт, Олени Агамян, Зої Орлової, Євгена Волобуєва, Андрія Блудова, Миколи Глущенка, Абрама Маневича, Ганни Криволап, Едуарда Бельського, Валентина Реунова...

На відкритті виставки представлять альбом «Київ у мистецтві» (упорядник Сергій Удовик).

Вернісаж можна побачити до 17 червня.

Тетяна ОНІЩЕНКО
Газета: 
Рубрика: