Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Психологічна терапія»

Олександр Гаврош, автор книжок про розбійника Пинтю та Івана Силу, захопився казками для дітей і... дорослих
19 червня, 2018 - 10:49

Яскравий представник молодшої генерації красного письменства Закарпаття, письменник, публіцист і драматург, автор резонансної лірично-еротичної збірки «Тіло лучниці», а нині культовий казкар Олександр Гаврош упродовж кількох останніх років активно працює у літературній царині для дітей. Великим і непідробним успіхом у юної читацькій аудиторії користуються його книжки: «Дідо-Всевідо», «Розбійник Пинтя у Заклятому місті», «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», «Легенди Срібної Русі», «Пригоди тричі славного розбійника Пинті», «Іван Сила на острові Щастя» та інші.

Найновіша робота О.Гавроша — «Закохані казки» — нещодавно побачила світ у «Видавництві Олександри Гаркуші», і щойно її було представлено в Центрі «Допомога жінці та її родині». Представлення книжки проходило у колі психологів, педагогів, науковців та критиків, адже казка є чудовою формою для виховання і навіть «лікування». Недарма в цілому світі нині потужно розвивається такий новий напрямок, як казкотерапія. Саме про це і йшла мова під час представлення новодруку.

«Це книжка з подвійною адресацією — як дітям, так і дорослим, — зауважив на її представленні Олександр Гаврош. — Сьогодні, аби завоювати читача, мало написати хороший текст, потрібно його й ще чимось заінтригувати. «Закохані казки» — особливий проект в моїй творчій біографії. Ці «14 маленьких історій для однієї великої дівчинки» — Милої Елізи — писалися понад десять років і містять алегоричні тексти як для дітей, так і для дорослих. Вони сильно пов’язані з моїм внутрішнім станом. Недарма психотерапевти на презентації відзначили, що цей збірник може бути посібником для казкотерапії. Адже кожен з нас колись переживає подібний стан. Набагато легше прожити його, співставляючи з чужим досвідом. 

На Закарпатті першим, хто почав використовувати алегоричні тексти у вигляді казок для дорослих, був Фелікс Кривін. У нього вийшли книжки «Вчених казок», «Напівказок». Там більше зосереджено на інтелектуальній, словесній грі, у мене ж — більша увага чуттєвому. Недарма ж це «Закохані казки». В Україні не так багато виходить книжок з подвійною адресацією, тому радий, що ця дуже складна ніша літератури для дітей та дорослих у нас розвивається», — резюмував Олександр Гаврош.

«Закохані казки» незвичні не тільки з огляду на зміст, а й на оформлення. Ілюстратором книжки є художниця Олександра Гаркуша, яка уже тривалий час співпрацює з О. Гаврошем і цього разу створила також несподіваний художній світ у малюнках.

Дослідник дитячої літератури викладач УжНУ Оксана Панько каже, що «непідготовлений читач побачить у ній лише «голий» текст. Особисто для мене ця книжка є своєрідною психологічною терапією, оскільки ще певний час перебуваю під впливом тексту, особистих думок та емоцій. Для мене особисто ці казки і є тією терапією, яка до цього скеровує. Тексти легкі і глибоко філософські. Її треба читати під настрій».

Від себе додам, що кожна «закохана казка» від О. Гавроша містить легку еротичну сценку. Наразі ми з своїм восьмирічним сином читаємо книжку крадькома один від одного, а відтак домашнє обговорення неодмінно з’ясує, якій віковій категорії найперше адресував автор свою, поза усяким сумнівом, оригінальну роботу... 

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, фото автора
Газета: