Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пригости бабусю!

У Києві провели масштабний флешмоб, під час якого літнім людям оплачували покупки
13 липня, 2018 - 12:17
ФОТО ЗНЯТІ ПІД ЧАС ФЛЕШМОБУ #LETSHELPBABUSHKAS

«Стандартним запитанням від дідусів і бабусь було: «У нас це знімуть з пенсії?» Люди не вірять, що можуть отримати щось безоплатно. І поводяться дуже скромно. Не було запитів: а купіть мені те і те. Обирали найпростіші продукти», — ділиться враженнями Ольга Бондаренко, засновниця і голова правління міжнародного благодійного фонду Let’s Help, який і влаштував флешмоб #letshelpbabushkas, тобто «Давайте допоможемо бабусям». Під таким хештегом у соцмережах можна прочитати чимало зворушливих історій від учасників акції.

КРАДІЖКИ ЧЕРЕЗ БІДНІСТЬ

Виявляється, більшість крадіжок у продуктових супермаркетах скоюють літні люди. Власне, з цих неофіційних даних і виникла ідея флешмобу. «Буквально два-три тижні тому стала відома така неофіційна статистика від продуктових рітейлерів. Ми почали перевіряти цю інформацію, зв’язуватися з торговими мережами, службами безпеки, ходити до магазинів і спілкуватися з їх директорами, з охороною. На жаль, підтвердилось, що у діапазоні 60—70% таке є, — каже Ольга Бондаренко. — Ми почали уточнювати, які продукти найчастіше беруть. Це продукти більш тривалого зберігання — сирокопчена ковбаса, яку пенсіонери не можуть собі дозволити, це як делікатес для них, консерви, печінка тріски, те, що доволі легко винести з магазину непомітно. У деяких мережах є розпорядження, що якщо сума крадіжки становить до 200 гривень, то поліцію не викликають, а це, як правило, сума від 100 до 200 гривень. Тому такої офіційної статистики ви не знайдете. Як нам казали, намагаються розв’язати таку ситуацію мирним шляхом, розуміючи стан речей».

У фонді зрозуміли, що проблему треба винести на публічне обговорення. Парадокс: хоча старість чекає на всіх, і всі зацікавлені у створенні для неї добрих умов, обговорювати проблеми літніх людей вкрай непопулярно. От у випадку флешмобу волонтерів здивувала одна мережа, що торгує соціальними продуктами, яка відмовилась долучитися — буцімто керівництво не зрозуміє.

ПРО ФРУКТИ ЗІ СМІТНИКА І СКРОМНІСТЬ

У фонді доволі швидко знайшли 100 волонтерів, які змогли виділити день, щоб чергувати на касах супермаркетів і пропонувати бабусям і дідусям оплатити покупки. Серед цих волонтерів є і відомі люди, наприклад, телеведуча Даша Малахова. «Ми підготували волонтерів до флешмобу, бо є делікатні моменти: людям незручно, вони відмовляються від допомоги, можуть почуватися ображеними. Ми говорили, як бути у такій ситуації, щоб не образити людину, щоб вона отримала радість, а не приниження», — розповідає Ольга Бондаренко.

Чимало людей підключились до акції, дізнавшись про неї у соцмережах. Охочі під’їжджали до магазину, де відбувається флешмоб, і, як правило, спочатку пропонували волонтерам гроші. «Але у цей день ми не збирали гроші — тільки витрачали, — наголошує Ольга Бондаренко. — Пропонували: ставайте поруч із нами, зараз йтиме бабуся, і ви можете купити їй продукти. Так люди підключались, і у підсумку ми ощасливили дуже багато літніх людей».

Волонтери побачили, що ситуація з пенсіонерами у дечому навіть гірша, ніж вони уявляли. «Коли починаєш розмовляти з цими людьми, питаєш, коли вони востаннє їли ковбасу чи цукерки, а вони говорять, що кілька місяців тому, — це страшно, — зізнається Ольга Бондаренко. — Або коли бабуся порпається у сміттєвому відрі, наші волонтери підходять і кажуть — ідемо, купимо вам продукти, а вона відповідає: «Не треба, дівчата. Я тут знайшла собі фрукти». Це у смітнику. Ця бабуся Женя навіть не змогла зайти з нами до магазину, казала, що їй соромно. Пояснювала: «Я ж туди ходжу за хлібом, продавщиці бачитимуть, що мені покупають продукти... Ні, я тут, у відрі щось собі знайду». Виносять їй продукти, а вона говорить: «Дівчата, беріть собі, вам потрібніше». Це катастрофа. Людина реально голодна. Дівчата допомогли їй донести покупки додому, ходили провідати наступного дня, приносили їжу і розповіли, що фрукти, зібрані напередодні на смітнику, вона вже сушить на балконі, готує на зиму. Не могла такого навіть уявити. Мені здається, що наше суспільство втратило якісь цінності у боротьбі незрозуміло за що».

«ЧИМ СТАРША ЛЮДИНА, ТИМ ВОНА САМОТНІША»

Найчастіше волонтери натрапляли на самотніх людей — у когось немає дітей, у когось вони померли, ще у когось виїхали за кордон. «З флешмобу можна зробити висновок, що чим старша людина, тим вона самотніша. Я зараз про це не замислююсь, але страшно, що ти просто нікому не потрібен і залишаєшся біля розбитого корита», — констатує Ольга Бондаренко.

Ще одна цікава деталь — виявилось, що літні люди можуть відмовити собі, скажімо, у молоці, але за комунальні послуги обов’язково заплатять. 

Літнім людям волонтери давали візитівки фонду з номером телефону організації і графіком її роботи. Ольга зазначає: «Коли людині буде складно і погано, вона зможе набрати нас, і ми постараємось відреагувати і допомогти».

Підсумки флешмобу ще підбивають. Спочатку у фонді розраховували витратити 50 тисяч гривень — по тисячі у кожному з 50 обраних супермаркетів, але точно вийшло більше. «Наприклад, у супермаркеті, де була я, витратили близько п’яти-шести тисяч гривень. Вже і свої гроші дістаєш, хочеться купити більше», — пояснює засновниця фонду Let’s Help.

ДУМАТИ ПРО ПЕНСІЮ З МОЛОДОСТІ

Акція викликала резонанс, і не лише в Україні. До волонтерів звернувся активіст із Росії, який теж хоче влаштувати такий флешмоб, просив розповісти, як його організувати. Також писали активісти з Одеси та Львова. «Звісно, будемо проводити такі акції ще. Думаю, вже у вересні, — обіцяє Ольга. — Якщо це викликало такий ажіотаж, будемо намагатися зробити це ще масштабніше».

Але щоб вирішити проблему бідності пенсіонерів глобально, потрібні зусилля держави. «Як громадська організація ми намагаємося сформувати запит від суспільства на вирішення цієї проблеми. Щоб наші чиновники, політичне керівництво країни побачили, що для нас це важливо, і зайнялись цим», — акцентує Ольга Бондаренко.

Фонд шукатиме й інші форми підтримки літніх людей. Ольга пообіцяла волонтерам пропрацювати з торговельними мережами питання створення системи підвішених продуктів. Таке діє у деяких українських кафе. Наприклад, людина платить за чашку кави «для когось», про це пишуть на спеціальному стенді, і хтось, кому потрібна ця кава, але от грошей немає, може випити її безоплатно.

«А якщо казати про глобальний рівень — поки не проведуть пенсійну реформу, ситуація не зміниться, — додає Ольга Бондаренко. — Людина має замислитися про свою старість, про свою пенсію з 25 років, коли починає працювати. І почати формувати свої пенсійні внески, відкладати на старість, як це роблять у всьому цивілізованому світі. Тому пенсіонери в Європі та Америці можуть дозволити собі подорожувати і взагалі жити повноцінно. Люди там підходять до пенсії усвідомлено, думають про це з молодості. Сьогодні відбувається пенсійна реформа, буде впроваджена обов’язкова накопичувальна система пенсійного страхування. Думаю, це істотно вплине на формування пенсійних накопичень, але це вже для нас із вами. Для бабусь і дідусів, які на пенсії вже зараз, не бачу якогось шансу у цьому плані. Хіба ще більше субсидування, розробка додаткових пільг, великі знижки у магазинах».     

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: