Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Українці нам допомагали – час віддячити та віддати свій борг»

У Дніпрі відкрили меморіал на честь чеченського командира Іси Мунаєва
9 серпня, 2018 - 11:26
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Двотонний гранітний монумент установили на перехресті вулиць, одна з яких носить ім’я І.Мунаєва. «Іса Мунаєв — легендарний військовий, пройшов дві чеченські війни. 2014-го став на захист України, створивши  батальйон імені Джохара Дудаєва. Він формувався тут, на Дніпропетровщині. Звідси починалася його історія і подвиги, — зауважив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій ГОЛИК. — Саме тому генерала Ісу Мунаєва поховали на нашій землі». На камені  двома мовами — українською та чеченською — викарбували: «Я виконую свій обов’язок», а ще «Вічна слава захисникам свободи українського і чеченського народу».

На «віче пам’яті» комбата зібралися його родичі та близькі, бойові побратими, бійці добровольчих батальйонів, волонтери, представники мусульманської громади регіону. Вони поклали квіти до монумента, пригадали основні віхи життя та боротьби. «Батько пройшов Афганістан, Чечню. Вся його молодість — у війні. Коли почалися бої на сході України, він сказав: «Українці нам допомагали — час віддячити і віддати свій борг». Батько завжди був попереду своїх побратимів, коли йшли в наступ. Потім — прикривав їх з тилу. Він був борцем за справедливість, не міг інакше», — сказав син Іси Мунаєва Тімерхан. «Це людина, яка піднімала бойовий дух навіть у тих підрозділах, де його не було. Його любили всі солдати», — згадував боєць батальйону ім. Джохара Дудаєва Олександр Коломійцев.

Установити гранітний камінь на честь Іси Мунаєва за свій рахунок допомогли представники Дніпропетровської облдержадміністрації. Вони відгукнулися на ініціативу бійців батальйону ім. Джохара Дудаєва.

Іса Мунаєв — у минулому бригадний генерал Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія. Учасник першої та другої чеченських воєн, військовий комендант Грозного в 1999—2000 роках, командувач Південно-західним сектором оборони Збройних сил ЧРІ. 2014-го І.Мунаєв створив і очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. До складу батальйону ввійшли не лише чеченські бійці, але й добровольці з багатьох європейських країн. Загинув при обороні Дебальцевого під селищем Чорнухине 1 лютого 2015-го, прикриваючи відхід українських підрозділів. Ісі Мунаєву було 49 років. Він похований на Краснопільському кладовищі у Дніпрі. На честь Іси Мунаєва була перейменована колишня вулиця Краснодон у районі проспекту Металургів.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: