Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рейдерство чи саботаж?

У НМУ імені Богомольця новий скандал через спроби МОЗ призначити «свого» в. о. ректора
17 серпня, 2018 - 11:48

Градус конфлікту між Національним медичним університетом імені Олександра Богомольця та Міністерством охорони здоров’я зашкалює. Так, 15 серпня невідомі заблокували роботу ректорату і таким чином завадили представленню нового виконувача обов’язків ректора Юрія Кучина, кандидата від МОЗ. Насправді це дивує, адже МОЗ обіцяло провести 19 вересня нові вибори ректора. Доти за законом про вищу освіту його обов’язки має виконувати перший проректор, у даному випадку це Ярослав Цехмістер. Тому призначення «своєї людини» всупереч закону додає ваги аргументам, що в НМУ відбувається рейдерське захоплення вишу. У соцмережах навіть поширилась думка, що усі медичні заклади вищої освіти наразі вражає вірус рейдерства.

З іншого боку, блокада ректорату не додає честі адміністрації НМУ. Її нібито очолив аспірант університету Василь Гілюк. І навряд чи він це робив без команди згори. Крім того, охоронці університету застосували фізичну силу та нанесли тілесні ушкодження співробітниці департаменту управління персоналом та кадрової політики МОЗ України, яка прибула в НМУ для ознайомлення адміністрації університету з наказом про призначення в. о. ректора, розповідають у Мінздоров’я. 

«У такий спосіб відбувається саботаж роботи одного з найбільших медичних закладів вищої освіти країни. Зважаючи на те, що наразі немає можливості контролювати те, що відбувається в стінах університету, доля всіх документів, які там знаходяться, невідома», — додали у прес-службі МОЗ.

Також невідома доля понад 1400 майбутніх студентів. Їхнє оформлення на навчання у виш повинен був завізувати в. о. ректора Ярослав Цехмістер, котрий має авторизований доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Зрештою 16 серпня Юрій Кучин у супроводі працівників поліції зайшов до ректорату НМУ. Як повідомили у прес-службі МОЗ, Ярослав Цехмістер відмовився ознайомлюватися з наказом про призначення нового в. о. ректора. «Але після переговорів сторони дійшли згоди щодо продовження роботи університету у штатному режимі під керівництвом нового в. о. ректора. Наказ про його призначення зареєстровано в канцелярії НМУ, — зазначають у відомстві. — Водночас, НМУ імені О. О. Богомольця має видати внутрішній наказ, який завершить процедуру призначення в. о. ректора на посаду».

Нагадаємо, уся коловерть в НМУ почалася у лютому, коли в університеті не відбулися заплановані іспити «Крок 1. Стоматологія». Далі МОЗ ініціювало власну перевірку вишу, до речі, її результати досі не оприлюднені. Також міністерство звільнило Катерину Амосову з посади ректора. Наразі цей наказ МОЗ оскаржується у суді. Кілька засідань вже відбулися, фінал очікується у вересні.

Спочатку МОЗ призначило виконувати обов’язки ректора Михайла Захараша, завідувача однієї з кафедр НМУ, котрого не сприйняв ані колектив, ані студентство. Тепер хоче «завести» Юрія Кучина, професора кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти НМУ. Нещодавно на сайті університету була оприлюднена інформація, що Кучин отримав догану від НМУ за порушення адміністративної та фінансової дисципліни.

«Такі дії МОЗ не тільки незаконні, але вже мають ознаки системного, організованого, підготовленого групою осіб з чітким умислом злочину у вигляді зловживання своїми службовими повноваженнями та грубого порушення законодавства про працю, — прокоментувала Катерина Амосова події у виші на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Закон України «Про вищу освіту» взагалі не надає МОЗ права призначати виконувачів обов’язків! Єдиний випадок, коли такого виконувача може бути призначено, це створення нового закладу вищої освіти до обрання ректора».

«За два дні до завершення вступної кампанії університет отримав інформацію з МОЗ про заміну в.о. ректора. Без жодних підстав, крім «службової записки заступника міністра Лінчевського», — продовжує Амосова. — Такі дії МОЗ легко пояснюються гіркими програшами в судах, які вже констатували незаконність тиску на університет за бюджетними закупівлями, незаконність мого відсторонення та проведення надуманих перевірок. В очікуванні на рішення суду щодо законності другого наказу МОЗ — про моє звільнення з посади ректора, я отримала погрози про звільнення з посади професора кафедри внутрішніх хвороб, яку я наразі обіймаю, якщо я не заберу свої позови з судів і не буду мовчати».

Очевидно, це не кінець історії. Виконавчий директор громадської організації «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіков у соцмережах зауважив, що протистояння набирає обертів неспроста: «Якщо «ліхтарі під оком запалюють, то це комусь потрібно»... Але вже, певно, не абітурієнтам і студентам. Шановні, схаменіться — триває вступна кампанія! Можливо, саме вона є мішенню такої неадекватної активності? До початку навчального року залишається зовсім небагато часу. Якщо майбутні лікарі переступлять поріг майбутньої alma mater під акомпанемент публічного скандалу, чи не сумне майбутнє чекає на нас всіх?»

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: