Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

20 квітня, 2012 - 00:00

Опитування: Олланд перемагає Саркозі в першому і другому турах

Французький президент Ніколя Саркозі трохи скоротив розрив на 0,5% з кандидатом-соціалістом Франсуа Олландом, та все одно поступається йому в першому і другому турі президентських виборів у Франції. Згідно з даними інституту вивчення громадської думки BVA, Саркозі в першому турі здобуде 27,5% голосів, а Олланд 29,5%. Для порівняння, схоже опитування минулого тижня засвідчило, що чинний президент набере 27%, а його суперник-соціаліст — 30%. На третьому місці — кандидат від правих, лідер Національного Фронту Марін Ле Пен з 14% голосів. «Реальною запорукою перемоги в першому турі є не ім’я переможця, а вміння лавірувати між правими й лівими настроями населення», — зазначає представник BVA Гаель Сліман. У другому турі виборів, який призначений на 6 травня, Олланд переможе на виборах згідно з опитуваннями, набравши 56%. Такий самий результат був зафіксований і в попередньому дослідженні.

Генсек ООН закликав збільшити кількість спостерігачів у Сирії до 300

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун рекомендував Раді безпеки ООН погодити збільшення кількості міжнародних спостерігачів у Сирії до 300, їхня робота має тривати три місяці. Про це йдеться в письмовому зверненні Пан Гі Муна щодо ситуації в Сирії до Ради безпеки ООН. «Початковий період місії спостерігачів триватиме три місяці», — cказано в листі. За словами генсека, сторони конфлікту в Сирії недостатньо виконують встановлені умови перемир’я, проте є можливості поліпшити ситуацію. Раніше він вже висловлював думку, що для наглядової місії може не вистачити заявлених 250 осіб через розмах насильства в країні. «Останніми днями надходять повідомлення про загиблих людей в результаті обстрілу з боку урядових військ. У свою чергу, уряд (Сирії) повідомляє про насильство з боку озброєних угруповань. Отже, збройне насильство явно не завершилося», — цитує Reuters уривки з листа Пан Гі Муна. Таким чином, план мирного врегулювання конфлікту, запропонований спецпосланцем ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннаном, провалився.

Індія випробувала ракету далекого радіусу дії

В Індії проведено успішне випробування ракети далекого радіусу дії, здатної досягти внутрішніх районів Китаю і Європи. Запуск здійсненили в четвер із стартового майданчика у штаті Орісса. Випробування планувалося провести ще в середу, проте його довелося відкласти через несприятливі погодні умови. Отже, Індія стала однією з небагатьох країн світу, які володіють міжконтинентальними ракетами, здатними нести ядерний заряд. Прем’єр-міністр Індії Манмохан Сінгх привітав учених з «успішним запуском» ракети. «Сьогоднішній запуск став ще однією віхою в нашому прагненні до безпеки [країни], готовності [до оборони] і дослідження меж науки», — сказав він. Ракета «Агні-5» може доставити ядерну боєголовку на відстань понад 5 тис. кілометрів. У межах її досяжності розташовані великі міста на сході Китаю, такі як Пекін та Шанхай. За словами аналітиків, ракети типу «Агні» (в індійській міфології Агні — божество вогню) мають лягти в основу ядерного щита Індії і зміцнити баланс між двома домінуючими країнами регіону — Індією та Китаєм. Індія також будує власний атомний підводний флот.

Італійка очолить комісію Європарламенту у боротьбі з мафією в країнах ЄС

Соню Альфано, що представляє фракцію європейських ліберальних демократів, обрали головою комісії Європарламенту (ЄП) по боротьбі з мафією в країнах Євросоюзу, заснованою асамблеєю в березні цього року. Очільника комісії, а також чоторьох її заступників було обрано вчора в Страсбурзі на першому засіданні цієї парламентської комісії. Альфано, зі свого боку, заявила, що очолюваний нею орган в найкоротший термін розробить і подасть ЄП усебічний план дій. Європарламент перед комісією висунув завдання вивчити масштаби й оцінити збитки, що їх завдає Євросоюзу та його країнам оргзлочинність, корупція та відмивання злочинних капіталів. Свої оцінки та рекомендації комісії, яка розпочала роботу у квітні, доручено подати вже через 12 місяців. Єврокомісія (ЄК), зі свого боку, оприлюднила 12 березня проект директиви ЄС, що полегшує і розширює процедури конфіскації капіталів і майна, отриманих злочинним шляхом. Згідно з даними ЄК, лише торгівля наркотиками в країнах ЄС приносить злочинним угрупованням близько 100 млрд євро щороку.

Газета: