Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Маніпуляції російської пропаганди»

Заблокований у Херсоні російський танкер не є територією РФ, — Бабін
30 серпня, 2018 - 09:44

Російське судно «Механік Погодін», яке з 10 серпня заблоковане в порту Херсона, не є територією Російської Федерації, про що раніше повідомлялося на сайті російської компанії, яка керує танкером. Про це заявив представник Президента України в АР Крим Борис Бабін під час зустрічі із Херсонською групою СММ ОБСЄ.

Бабін зазначив, що російська сторона використала зустріч групи ОБСЄ з екіпажем «Механіка Погодіна» для поширення неправдивої інформації в медіа.

У контексті питання Борис Бабін підкреслив, що у даній ситуації танкер «Механік Погодін» знаходиться у внутрішніх водах України, куди судно прибуло добровільно, що це судно не є військовим кораблем чи спеціальним державним судном РФ. Тому будь-які тези про це торгівельне судно у Херсонському морському торгівельному порту, як про якусь «територію РФ» є дешевими маніпуляціями російської пропаганди та спецслужб держави-агресора, повідомляють у Представництві Президента у Криму.

«Механік Погодін» стане територією РФ лише тоді, коли вийде з території України у відкрите море чи коли зайде у територіальне море або внутрішні води РФ. Але щось мені підказує, що таке буде нескоро», — вважає Борис Бабін.

Нагадаємо, 10 серпня співробітники ГУ СБУ в АР Крим виявили російське судно Mekhanik Pogodin (IMO 9598397), яке належить компанії «ВЕБ Лизинг», що перебуває в санаційному списку РНБО України. На цій підставі танкеру заборонено проводити розвантаження і виходити за межі порту Херсона.

Нещодавно спостерігачі СММ ОБСЄ потрапили на територію нафтогавані, де пришвартований російський танкер, і поспілкувалися з його екіпажем. Після цієї зустрічі на сайті http://vftanker.ru з’явилась інформація, що спостерігачі ОБСЄ не прийняли запрошення капітана судна піднятися на борт, адже «їхній мандат поширюється тільки на територію України».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Газета: 
Рубрика: