Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розподіл Азовського моря. З фуршетом

У Києві проходить засідання українсько-російської комісії з питань рибальства
24 жовтня, 2018 - 10:56

З 23 по 25 жовтня у київському готелі ONOVO Dendra триває тридцяте засідання українсько-російської комісії з питань рибальства у Азовському морі. Про це у Facebook повідомив головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко, а також підтвердив у розмові з «Днем» представник президента в АР Крим Борис Бабін.

Для зацікавлених осіб і людей «у темі» засідання такої комісії, де українські офіційні особи обговорюють спільну діяльність з представниками держави-агресора, не викликає подиву. Комісія про розподіл квот на вилов риби в Азовському морі збирається щороку на основі Угоди від 1993 року між Державним комітетом України з рибного господарства та Комітетом Російської Федерації з рибальства. Засідання відбуваються почергово: в Росії і в Україні (минулого року в Ростові). На них обговорюють кому, скільки і яких видів риби можна ловити у промислових обсягах.

Цього разу ювілейна зустріч триває три дні. В порядку денному, який оприлюднений в мережі, є традиційні засідання робочих груп, підготовка і підписання Протоколу та фуршет по його завершенню. Нічого дивного. Просто на п’ятому році війні з Росією українська делегація влаштовує застілля з окупантами.

Як повідомляє Андрій Клименко, до складу української делегації входять представники Держрибагенства, МЗС, Мін’юсту та інших. Перед початком засідання, як повідомив помічник голови ДПСУ Олег Слободян,представник українських прикордонників відкликаний з переговорів.

З російської сторони в засіданні беруть участь представники Росрибальства, МЗС Росії та кілька офіцерів ФСБ РФ.

«Як бачимо, війна не перервала роботу цієї комісії, вона збирається щорічно. Можна тільки уявити, про які гроші там ідеться, — коментує «Дню» Борис Бабін. — Намір у делегатів комісії простий — розподілити квоти, щоб далі їх роздавати національним структурам і бізнесу».

За словами Бабіна, ця Угода пов’язана з договором між Україною і Росією від 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Якщо остання буде скасована, про що часто говорять у ЗМІ останнім часом, як і про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною, то «свято щедрості», як його називає Бабін, закінчиться. «Тобто хтось залишиться без значного корупційного доходу. І це є одна з причин, чому дехто захищає договір від 2003», — додає постпред президента в Криму.

За словами Бабіна, його заступник також бере участь у засіданні цієї комісії. «Ми також закликали бути присутніми кількох народних депутатів, аби вони бачили, що там відбувається насправді. Ми хочемо поставити росіянам низку питань: про Крим, про квоти, які вони отримують для себе, а потім передають підприємствам з Криму, питання мілітаризації Азову, питання викрадення наших рибалок та інші. Почуємо відповіді і будемо приймати рішення в межах повноважень», — говорить Борис Бабін.

Іван АНТИПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: