Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про бюджетні подорожі

30 жовтня, 2018 - 12:26

Літати справді стає дешевше. На ті маршрути, куди заходять лоукостери, традиційні авіалінії також мусять скидати ціни.

Тепер летіти, скажімо, в Стокгольм можна не тільки по якихось важливих і вартісних справах.

Можна просто припхатися туди аби піти до їхніх музеїв і спитати де вони там ховають оригінал нашої конституції 1710 року... Ну,  або покататися на їхньому дерев’яному велосипеді.

Один мій ірландський приятель любить розповідати які дифірамби співали його співвітчизнику, засновнику Раян Ейр на банкеті з нагоди ювілею Європейського Союзу. Казали, що то він справжній винуватець Європейського об`єднання. Його компанія першою почала пропонувати дешеві перельоти на Європейському континенті – це, здається, було саме тим що заощадливим європейцям бракувало аби почати масово їздити до родичів і знайомих без особливого запрошення.

Цікаво що цей сентимент повністю підтвердило формальне дослідження, яке провів у травні цього року Центр Вивчення Європейської Політики. Звіт про це дослідження називався: «Низькоцінові авіалінії: зближуючи ЄС».

Його автори подивилися на кілька ділянок щоби оцінити межу внеску бюджетних авіаліній в європейську інтеграцію, включаючи трудову та студентську мобільність, бізнесові подорожі та звичайний туризм. Перекопавши масу даних, вони дійшли до однозначного висновку що лоукостери відіграли критичну роль у зближенні Європи через сприяння мобільності її громадян.

Цього року бюджетні авіалінії перевезуть сотні мільйонів пасажирів до сотень аеропортів Європи, а ще – підтримають сотні тисяч робочих місць в туристичній та іншій галузях які є лише дотичними до діяльності авіакомпаній.

І в Україні також.

З початком цього тижня той самий Раян Ейр додав регулярні рейси до ряду Європейських міст з Києва, навіть на напрямки на яких працюють і інші лоукостери, такі як Візз Ейр.

Ринок стає насиченішим. Вибір стає багатшим.

І дешевшим.

Рейс до Стокгольма цього понеділка мав купу молодих людей. Виявилося, що дівчисько в кріслі біля мене також летить в Стокгольм «просто погуляти». Вона погодилася, що просто погуляти також тепер захоче в Києві і трохи шведів. Або й не трохи.

З запрошенням, чи без.

Олексій ОПАНАСЮК, Київ-Стокгольм

Новини партнерів