Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До майбутнього – готові!

Куди податися поціновувачам наукпопу та змістовних розмов у грудні: добірка подій у Києві, Львові, Харкові та Вінниці
30 листопада, 2018 - 10:40
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Наприкінці грудня ви, напевне, хоча б подумки підіб’єте якісь підсумки року, можливо, складете список своїх перемог і упущень, а також помрієте про майбутнє чи навіть розпишете детальний план того, що треба зробити 2019-го. В останній місяць року у вас буде чимало нагод поміркувати про майбутнє більш глобально — з якими викликами стикнеться людство, які професії стануть актуальними, як взагалі вписатися в мінливе життя. Визначайтесь із орієнтирами на зустрічах та дискусіях у Києві, а про те, як не втратити в цьому шаленому темпі людяність, можна дізнатися на фестивалі у Вінниці. Про стан українського соціуму на тлі нових викликів можна почути на конференції в Харкові, а от у Львові просто дивуватимуть, зоопарком під мікроскопом чи «планетарієм» у бібліотеці. Знайомтесь із нашим традиційним календарем!

КИЇВ

ЯКИМ БУДЕ СВІТ ЗА ДЕСЯТЬ РОКІВ?

Уже 4 грудня в просторі Chasopys.UNIT відбудеться семінар Валерія Пекаря «Світ у 2030: нове мислення, нова економіка, нові кордони».

«Майбутнє вже тут. Воно просто нерівномірно поширене», — цитують організатори події письменника-фантаста Вільяма Гібсона, нагадуючи, що світ стоїть на порозі неймовірного технологічного стрибка, що глибоко змінює економічні відносини, політичні системи, менеджмент, культуру, релігію, мислення, сім’ю, міста та держави.

На семінарі шукатимуть відповіді на запитання, як технологічний стрибок вплине на економіку та політику, чи зміниться психологія людини, її ставлення до їжі, грошей, подорожей, релігії, які зміни відбудуться в приватному житті, й взагалі — що зробити зараз, щоб ми й наші діти були готові до майбутнього?

Захід відбуватиметься в форматі лекції та практичного заняття з моделювання певних аспектів майбутнього в групах, що утворять за інтересами.

Валерій Пекар є викладачем Києво-Могилянської бізнес-школи та Львівської бізнес-школи Українського католицького університету, автором двох книжок та понад 250 статей із менеджменту, маркетингу, футурології, також він входить до Ради директорів Всесвітньої асоціації виставкової індустрії UFI.

Оскільки кількість місць обмежена, організатори радять придбати квиток завчасно, за посиланням на фейсбук-сторінці події.

УСЕ ПРО ЦЬОГОРІЧНУ НОБЕЛІВКУ

...Зокрема про премію з літератури, яку 2018-го не присуджували, можна дізнатися 8 грудня на серії лекцій проекту Nobilitet. Організатори називають подію «київською пре-паті» вручення Нобелівської премії в Стокгольмі, яке відбудеться 10 грудня.

Усе відбуватиметься в просторі mOre, початок об 11.30. Як анонсують організатори, протягом дня молоді українські науковці, інтелектуали та освітяни популярно розповідатимуть найважливіше про Нобеля-2018 у форматі FAQ, даючи відповіді на поширені запитання: кому, за що і «щоби що»?

Спікери, які фахово розуміються на відкриттях і досягненнях у галузі фізіології та медицини, хімії, економіки, фізики, захисту миру та літератури готують для слухачів шість лекцій. «У програмі: ліки від раку, лазери, мутанти, дресировані віруси, секс-насилля, кліматичні зміни та ще трішечки про найкращих письменників, що так і не отримали Нобеля», — розповідають на фейсбук-сторінці події.


ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Так, наприклад, Андрій Длігач, CEO Advanter Group, економіст, маркетинговий стратег і футуролог пояснить найважливіше про інтеграцію змін клімату та технологічних інновацій у довгостроковий макроекономічний аналіз. А літературознавець та критик Богдана Романцова в рік невручення Нобелівської премії з літератури поміркує про видатних письменників, які так і не дочекалися своєї премії. Модеруватимуть захід Надя Перевізник та Андрій Пелюховський.

Зацікавились? Замовляйте квитки на сторінці події в «Фейсбук».

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ VS МИСТЕЦТВО

Відкрита лекція «AI vs ART. Хто переможе?» відбудеться 10 грудня в HUB 4.0. Проект «IT-школяр» разом із коворкінгом запрошують батьків на відкриту лекцію про виховання дітей у добу технологічного прогресу.

Спікерами будуть Максим Почебут і Оксана Ситникова. «Подружжя інженерів виховує двох талановитих доньок, які, крім гаджетів та сучасних технологій, опанували (і вже сягнули серйозних висот) класичну музику. На лекції не буде настанов, лише відверта розмова, можливість почути досвід інших та поділитися власним, обговорити найголовніше питання батьків — як виховати успішну й щасливу людину, здатну знайти покликання й власне місце в житті», — зазначають на фейсбук-сторінці події.

На зустрічі обговорять, як зробити розвиток дитини всебічним, поєднуючи цифрові навички й творчість, що в майбутньому стане в нагоді — вміння креативити або кодити, про дизайн-мислення, навички в сфері інформаційно-комунікаційних технологій, власне про те, що переможе: штучний інтелект чи мистецтво?

Максим Почебут є кандидатом технічних наук, керує напрямом освітніх програм компанії ЕРАМ Ukraine, Оксана Ситникова — кандидат технічних наук, яка зробила кар’єру в галузі IT.

Участь безплатна, але необхідно зареєструватись за посиланням на фейсбук-сторінці події.

ЯК БОРОТИСЯ З ПСЕВДОНАУКОЮ?

Ми звикли до фейків щодо війни та політики загалом, але неправдива й перекручена інформація з’являється також у матеріалах про науку й може завдати не меншого лиха. А відрізнити правду від брехні навіть складніше, бо «розумними» словами можна зашифрувати яку завгодно дурницю.

15 грудня в просторі HUB 4.0 відбудеться дискусія «Fake you. Як боротися з псевдонаукою?». Організатори запросили на зустріч «людей, які борються з псевдонаукою та фейками в своїй професійній діяльності», а саме — Уляну Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, Антона Сененка, популяризатора науки, старшого наукового співробітника Інституту фізики НАН України, Альону Романюк, редакторку проекту «По той бік новин». Учасники події визначатимуть поняття псевдонауки та її основні відмінності від науки, шукатимуть приклади псевдонаук, зокрема в контексті гомеопатії, дізнаються, в чому небезпека поширення псевдонауки. А головне, учасникам заходу нададуть інструменти захисту та боротьби з псевдонаукою. Модеруватиме дискусію Андрій Зінченко, співзасновник проекту greencubator.

Щоб отримати «зброю» від наукових фейків, треба придбати квитки на сторінці події в «Фейсбук»

ЯК НАРОДЖУВАЛАСЯ СЕРЕДНЬОВІЧНА КНИЖКА

Дізнатися це пропонує Центр середньовічних та ранньомодерних студій Symbolon на зустрічі в Музеї книги і друкарства України 15 грудня. В програмі заходу «Як народжувалась середньовічна книга» — дві лекції про технології створення та оздоблення манускриптів від засновниць проекту Людмили Ващук і Стефанії Демчук, майстер-клас із середньовічного письма для учасників від семи років, а також тематичні ігри.

«Середньовіччя — це час не лише соборів, а й книги. Її створення тривало десятиліттями та об’єднувало інколи до десятка людей... Зрозуміти та пізнати середньовічну книжку — це зрозуміти Середньовіччя», — наголошують у анонсі події у «Фейсбук».

Вхід вільний для дітей і дорослих — але йдеться суто про цю подію, бажаючі оглянути експозицію музею мають купити квиток. Для дітей обов’язкова реєстрація, бо кількість учасників майстер-класу обмежена. Щоб зареєструвати дитину, необхідно надіслати лист на одну з електронних адрес: [email protected] або [email protected] У листі треба вказати прізвище, ім’я та по батькові, а також номер телефона одного з батьків, ім’я та вік дитини.

ЛЬВIВ

«ЖІНКА В НАУЦІ»

Не секрет, що загалом жінок у науці значно менше, ніж чоловіків. Наприклад, серед дійсних членів Наукового товариства імені Шевченка кількість жінок становить лише 15%. А за всю історію НТШ в Україні (цього року — 145 років) Товариство (поки що) не очолювала жінка.

«Жінка в науці» — ексклюзивний інформаційно-експериментальний мистецький проект, присвячений жінкам, які розвивають нашу сучасну науку. В проекті взяли участь десять жінок-учених, дійсних членів Наукового товариства імені Шевченка. Вони — сучасні провідні фахівці в своїй галузі науки та активні громадські діячки. Серед них є представниці галузі хімії, фізики, медицини, етнографії, філології (мовознавства, літературознавства, перекладознавства).

Презентація проекту «Жінка в науці» відбудеться 1 грудня о 12.30 у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка».

«ЗООПАРК ПІД МІКРОСКОПОМ»

Протягом грудня у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука базуватиметься пересувна міні-лабораторія «Зоопарк під мікроскопом», до якої запрошують усіх, хто цікавиться світом природи.

Виставка має за мету ознайомити відвідувачів зі світом мікроорганізмів і популяризувати науку. Всі бажаючі зможуть оглянути в збільшенні гірські породи земного та неземного походження, мед, сіль, а також живий планктон та ще багато цікавого. Тут діти самостійно зможуть попрацювати з обладнанням та зануритись у світ мікрокосмосу.

Вхід на виставку платний, вона діятиме до 31 грудня.

БІБЛІОТЕЧНИЙ «ПЛАНЕТАРІЙ»

Наукова-популярна лекція на доволі незвичну тему відбудеться 2 грудня. Аспірант кафедри астрофізики Львівського національного університету імені Івана Франка Мирослав Кашеба розповідатиме про Сонце. Організатори обіцяють перетворити захід на своєрідний бібліотечний «планетарій».

Під час лекції можна дізнатися все про Сонце: з чого воно складається, як світить, та яке воно на вигляд. Зокрема, цю зорю порівняють з іншими зірками та оцінять її перспективи перебування в нашій галактиці Чумацький Шлях. Також почуєте гіпотезу про можливе майбутнє Сонця.

Вхід вільний. Лекція розпочнеться о 17.00 у Першій львівській медіатеці, що на вулиці Мулярська, 2А.

ПРО ІСТОРІЮ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ВЗАЄМИН

5 грудня у Львові презентуватимуть книжку «Меч «Щербець» та Українські ворота: Українсько-польські взаємини від поділів Речі Посполитої й до сьогодні» за участі її автора Святослава Липовецького.

Пропоноване видання є путівником у світ українсько-польських взаємин із кінця XVIII століття й до сьогодні. На основі великої кількості джерел автор відкриває широку панораму співжиття обох народів, а також складних процесів формування української нації, що відбувалися за участі, паралельно та наперекір західному сусіду.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У межах заходу говоритимуть про факти минулого, що проливають світло на події сучасності, розкривають широку панораму українсько-польських взаємин й тих складних процесів, що їх супроводжували протягом останньої чверті тисячоліття.

Святослав Липовецький — історик, журналіст, публіцист родом із Тернополя. Автор і упорядник книжок «Червоно-чорне. 100 бандерівських оповідок», «Обличчя звитяги (Стрілецькі світлини)», «Бандерівці. 200 історій з ХХ століття» та інші. До речі, статті автора виходили у книгах Бібліотеки газети «День».

Презентація книги розпочнеться о 18.30 у книгарні «Є», що на проспекті Свободи, 7. Вхід вільний.

ХАРКIВ

ПРО «ЗДОРОВ’Я» УКРАЇНСЬКОГО СОЦІУМУ

XX Всеукраїнська наукова конференція викладачів, молодих науковців та студентів «Український соціум: соціально-політичний аналіз сучасності та прогноз майбутнього» відбудеться 5 грудня в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Серед головних тем заходу — політичні проблеми національної безпеки, «гібридна війна» як нова українська реальність, розвиток політичної системи України, молодь в українському соціумі.

ЯК СТВОРИТИ ВЛАСНУ ТОРГОВУ МАРКУ

День патентознавця в Харківській державній науковій бібліотеці імені Володимира Короленка відсвяткують 13 грудня, в читацькій залі відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів — лекцією «Товарний знак як фірмовий образ».

Головний спікер заходу Євген Стогній — науковець, патентознавець, патентний повірений України, засновник патентно-повіреної фірми. На лекції обіцяють розповісти, як створити власний торговий знак, як його зареєструвати, про значення фірмового стилю та секрети успіху найвідоміших брендів. Початок о 13.00.

ВIННИЧЧИНА

ПРЕЗЕНТУВАТИ ЕКОПРОЕКТ І ЗАРОБИТИ

Громадська платформа «Ладижин-2030» організовує ІІ Екологічний форум «Суспільство ЗА чисте виробництво», який відбудеться 4 та 5 грудня в місті Ладижин. Під час екофоруму відбудеться кілька різнопланових сесій, кожна з яких спрямована на розв’язання екологічних проблем у конкретному сегменті: зелені інновації та технології, ресурсоефективне та чисте виробництво, переробка відходів харчової промисловості та сільського господарства тощо.

У межах форуму передбачена молодіжна екологічна конференція, в якій можуть брати участь діти та молоді люди віком до 25 років. Під час заходу вони зможуть презентувати власні екопроекти або доповіді на екологічну тематику. Найкращі п’ять проектів та десять доповідей відзначать грошовими преміями. Окрім цього, переможці отримають підтримку в реалізації своїх задумів у майбутньому.

Участь у форумі та молодіжній екоконференції можлива за попередньої реєстрації. Деталі за телефоном: (097) 229 50 22 (Андрій Скакодуб).

СПІЛКУВАТИСЯ Й ЗМІНЮВАТИ

6 грудня у Вінниці відбудеться Vinnytsia Networking: Change Makers, подія, орієнтована на тих, хто змінює місто та країну на краще. Заходи такого формату відбуваються в різних містах країни, їх головна мета, зокрема у Вінниці — створити інтелектуальне середовище для обміну ідеями, спілкування, створення та запуску нових проектів, налагодження контактів у невимушеній атмосфері. Цього разу, як каже головний організатор Євген Геращенко, подія об’єднає представників державного та громадського секторів, діячів культури й науки, медійників та представників бізнесу, які працюють над змінами або прагнуть їх.

«У нас немає правил, програми, лекцій чи тренінгів. Лише спілкування та обмін ідеями. Традиційно для проведення Vinnytsia Networking: Change Makers обираємо новий майданчик, цього разу це сімейний ресторан Red Zeppelin, — розповідає Євген. — Під час попередніх зустрічей багато людей казали, що не бачили ще такого формату заходів у Вінниці, ще й на регулярній основі. Також дуже мотивує те, що учасники почали запрошувати друзів, які запрошують своїх друзів, це все ж нетворкінг, і ми як команда дуже задоволені, що люди можуть знаходити нові знайомства, інформацію, враження. Щодо результативності, один із моїх знайомих завдяки заходу знайшов собі юриста й помічника з маркетингу — тим самим закривши ті питання, на які в звичайні дні він витратив би значно більше часу.

Триватиме спілкування з 19.00 до 23.00. Організатори очікують щонайменше півсотні учасників. Більше про захід і попередні нетворкінги дізнаєтесь на сторінці події в «Фейсбук».

ОБ’ЄДНАТИСЯ ДОВКОЛА ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ

До Дня прав людини, 7 грудня, в хабі «Місто змістів» відбудеться фестиваль рівних прав і можливостей INFEST, метою якого є актуалізація загальнолюдських цінностей, підвищення рівня правової культури, гендерної культури та посилення рівня толерантності й взаємоповаги. Організовує його громадська організація «Відкрите суспільство».

«Під час форуму будуть порушуватися питання щодо дотримання рівних прав та можливостей, щодо проблем безперешкодного руху до правової, безпечної для кожного держави. Відвідувачам запропонують низку інтерактивних та інноваційних заходів, спрямованих на особистий та громадський розвиток у контексті дотримання прав людини», — повідомляють організатори.

Ініціатори фестивалю сподіваються, що подія об’єднає всіх, кого турбує захист прав людини, загальнолюдські цінності, посилення безпеки та збереження миру кожного міста та села, кожної сім’ї та кожної людини. Вхід на всі заходи вільний. Стежити за подіями фестивалю можна на його сторінці у «Фейсбук».

Підготували Марія ПРОКОПЕНКО, Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, Дмитро ПЛАХТА, Львів, «День», Людмила ЛУТИЦЬКА, Харків
Газета: 
Рубрика: